:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 24, 2015   12:05

0

143

Dačić u Njujorku sa šefovima diplomatija

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima Srbije i Kine i još jednom izrazili zadovoljstvo i podsetili se našeg samita koji je održan u decembru u Beogradu, a istakli smo i naše zajedničko opredeljenje za razvijanje naših bilateralnih odnosa i izgradnju infrastrukturnih projekata", izjavio je Dačić nakon jučerašnjeg sastanka.

Prema njegovim rečima, kineski šef diplomatije ga je informisao o razgovoru koji je kineski premijer imao sa grčkim premijerom u cilju rešavanja pitanja koja su bitna za te infrastrukturne projekte, naročito za prugu Budimpešta - Beograd - Grčka, uključujući i grčku luku Pirej.

"Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji između Kine i Srbije, koja je praktično definisana na sastanku naših premijera u decembru prošle godine", istakao je srpski šef diplomatije.

Dačić je rekao da ga je kineski ministar spoljnih poslova pozvao da poseti Kinu ove godine i dodao da će ta saradnja biti nastavljena na raznim drugim multilateralnim skupovima kao što su skupovi u UN.

U svojstvu predsedavajućeg OEBS-a, Dačić se, kako je rekao, juče sastao i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, koga je informisao o misiji OEBS-a u Ukrajini, kao i o onome o čemu će govoriti na sednici SB UN o saradnji UN, koje slave 70 godina postojanja, i OEBS-a, koji slavi 40 godina postojanja.

"OEBS kao regionalna organizacija ima veoma značajnu ulogu u čitavom sistemu svetskog mira", naglasio je Dačić.

On je sa Ban Ki Munom razgovarao i o situaciji o Ukrajini, što je, kako je naveo, bila i tema njegovih jučerašnjih razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i sa ukrajinskim šefom diplomatije Pavelom Klimkinom.

"Razgovarali smo uoči ministarskog sastanka "Normandijske četvorke" na kojem će sutra, u moje ime i u ime OEBS-a, učestvovati Hajdi Taljavini, moj lični predstavnik, i šef specijalne posmatračke misije u Ukrajini, ambasador Apakan, sa željom da misija OEBS-a dobije što više ovlašćenja kako bi mogla da ima uticaja na terenu", istakao je Dačić.

On se u Njujorku, takođe, sastao sa ministrima spoljnih poslova zemalja koje su sada članice SB UN, kao što je Nigerija.

"Za nas je Nigerija važna zato što nas vezuje tradicionalno prijateljstvo, a osim toga, ta zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", istakao je Dačić i dodao da je pozvao ministra spoljnih poslova Nigerije da dođe u posetu Beogradu.

Dačić se, kako je izjavio, juče sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Venecuele.

"Imajući u vidu da je Venecuela sada članica SB UN, veoma nam je značajna pozicija te zemlje i razvoj prijateljskih odnosa sa njom", rekao je Dačić.

U okviru bilateralnih sastanaka, on je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Malezije, zemlje sa kojom je došlo do zastoja u bilateralnim odnosima budući da je ona priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Međutim, imajući u vidu veličinu te države i njeno ovogodišnje predsedavanje ASEAN-om, što je za Srbiju značajno, jer želi da ostvari ekonomske veze sa azijskim zemljama, dogovorili smo se da počnemo da polako razvijamo naše odnose kao što su bili pre nego što su oni priznali jednostrani akt proglašenja nezavisnosti Kosova", naveo je Dačić.

On je najavio da će danas učestvovati na sednici SB UN koja će biti posvećena aktivnostima OEBS, a sutra će govoriti u Vašingtonu u američkom Kongresu na Helsinškom odboru o prioritetima srpskog predsedavanja, dok će u četvrtak razgovarati sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Dačić je juče, na otvorenoj debati SB UN, pod nazivom "Osvrt na istoriju, potvrda snažne posvećenosti svrsi i principima Povelje UN", izjavio da se Srbija zalaže za jačanje uloge Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti i za poštovanje međunarodnog prava.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva