:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2018   11:51

0

124

Dačić u Meksiku na samitu Pacifičke alijanse


Ministar Dačić će 23. jula učestvovati na Ministarskom sastanku država članica Pacifičke alijanse sa zemljama posmatračima i međunarodnim organizacija, gde će govoriti na temu unapređenja ekonomske i trgovinske saradnje sa državama članicama Alijanse, saopštilo je Ministarstvo.
Pored učešća na ministarskom sastanku, šef srpske diplomatije će prisustvovati svečanom otvaranju rada Samita 24. jula, a biće realizovani i brojni bilateralni susreti.


Pacifička alijansa (Alianza del Pacifico) je platforma za regionalnu integraciju, pokrenuta aprila 2011. godine od strane Sjedinjenih Država Meksika, Kolumbije, Perua i ÄŒilea.Cilj je uspostavljanje prostora za slobodno kretanje dobara, usluga, kapitala i ljudi, podsticanje rasta, razvoja i konkurentnosti privreda njenih članica, kao i stvaranja osnove za politički, ekonomski i trgovinski savez koji bi bio orijentisan ka celom svetu, a posebno ka Azijsko-pacifičkom regionu.U cilju unapređenja, pre svega ekonomske saradnje sa zemljama Latinske Amerike, koje beleže dinamičan privredni razvoj, Srbija je septembra 2017. godine uputila zahtev državama članicama Pacifičke alijanse za prijem u članstvo u svojstvu posmatrača.Procedura je okončana odlukom o prijemu na sastanku ministara spoljnih poslova država članica, 15. juna ove godine, navedeno je u saopštenju.
 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva