:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

135

Dačić: Sve spremno za skup OEBS-a

Dačić je, na konferenciji za štampu, kazao da je, pre par godina i meseci, priča o ministarskom savetu delovala kao daleka budućnost, ali da je sada sve spremno za njen početak.

Prema njegovim rečima veliko je priznanje za Srbiju što je uopšte bila predsedavajuća OEBS-u u jubilarnoj godini te organizacije, kada obeležava 40 godina postojanja.

Bivša Jugoslavija, kako je podsetio, bila je među osnivačima OEBS-a i zato je Srbija imala veliku obavezu da posao predsedavajućeg obavi na najbolji način i predstavi se u najboljem svetlu.

"Mislim da je Srbija imala uravnotežen pristup raznim konfliktima na prostorima koje pokriva OEBS, a to je od Vladivostoka do Vankuvera", naglasio je Dačić.

On je istakao da je, tokom ovih godinu dana, imao odličnu saradnju sa generalnim sekretarom Zanijerom i Sekretarijatom OEBS-a.

"Sve aktivnosti oko ministarskog saveta su danas već počele. Jedan broj delegata je već pristigao i obavljaju se sednice radnih tela, pripremne konsultacije su u toku vezano za usvajanje dokumenata", objasnio je Dacić podsećajući da OEBS ima 57 države članice i 11 država mediteranskog i azijskog partnerstva.

On je dodao da mu je veliko zadovoljstvo što je za skup u Beogradu, kako je preneo, akreditovano 1.700 ljudi, i više od 500 novinara iz više od 120 redakcija.

Ministarskom savetu prisustvovaće 44 ministara inostranih poslova zemalja članice OEBS, kao i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, a danas se najavio i šef jordanske diplomatije.

Dačić je podvukao da će na skupu biti prisutni i šefovi diplomatija dve najveće i najuticajnije zemlje sveta, Rusije i SAD.

"Ovo će biti prilika za donošenje važnih političkih odluka, ali i bilateralnih susreta koji će se odvijati u 'Areni'", podvukao je on dodajući da će biti "na stotine" bilateralnih razgovora.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će, kako to Rusija očekuje, na skupu biti okarakterisano obaranje ruskog aviona od strane Turske kao čin agresije, Dačić je rekao da nije preveliki optimista da će za taj predlog biti postignut konsenzus.

Dačić je podsetio da se u OEBS političke odluke donose konsenzusom i da će biti doneta svaka odluka za koju postoji konsezus.

Što se tiče mogućeg susreta šefa ruske i turske diplomatije on je kazao da je zakazivanje bilateralnih sastanaka u nadležnosti delegacija i da nema informacija da li će biti tog susreta.

Beograd će, kako je naglasio, u ovoj nedelji biti diplomatska prestonica sveta.

"Za našu zemlju je velika čast da organizujemo ovaj događaj jer je ovo najveći skup od vremena održavanja konferencije Pokreta nesvrstanih 1989." istakao je Dačić dodajući da je to i veliki organizacioni izazov.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva