:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2017   12:05

0

186

Dačić: Stabilnost na Balkanu ključna za bezbednost EU

"Evropska unija, kao najveći mirotvorni projekat modernog doba, ne može da bude kompletna bez balkanskog regiona. Svesni smo da se EU trenutno susreće sa brojnim izazovima i poteškoćama, ali Unija dobro zna da je stabilnost našeg regiona ključna za stabilnost i bezbednost EU", rekao je Dačić na Samitu Zapadnog Balkana i EU.

Dačić je rekao da se kroz brojne projekte koje podržava EU "omogućava čvršća saradnja i povezivanje unutar regiona, što doprinosi procesu evropske integracije".

"Mislim da smo svi svesni koliko je važno da očuvamo regionalnu stabilnost i da prevazidjemo probleme iz prošlosti. Krajnje je vreme da se usmerimo na traženje zajedničkih interesa, a ne na potenciranje medjusobnih razlika i traženje krivaca, jer bi nas taj put odveo u provaliju", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da će Srbija nastaviti da svojim konstruktivnim pristupom doprinosi savladavanju prepreka, očuvanju mira i unapredjenju saradnje u regionu.

Prema njegovim rečima, region je zahvaljujući Berlinskom procesu započeo jačanje infrastrukturne mreže i dalje unapredjenje saobraćajnog, energetskog i ekonomskog povezivanja, kao i podsticanja saradnje mladih.

"Srbija je pre samo nekoliko nedelja dobila novu Vladu, ali se naši prioriteti nisu promenili članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš glavni strateški cilj. Želeo bih da izrazim nadu da će Evropska unija nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja koja predstavlja jednu od njenih najuspešnijih politika", izjavio je Dačić.

Dačić je dodao da je Srbija spremna da kao partner pruži doprinos, naročito u regulisanju migrantske krize, kao i u borbi protiv terorizma, radikalizacije, ekstremizma i ksenofobije.

"S obzirom da naša budućnost leži u EU, nadamo se da će nam partneri iz Unije pružiti mogućnost da damo doprinos i u debati o daljem oblikovanju EU", kazao je šef srpske diplomatije.

On je zahvalio Italiji na naporima koje je uložila u pripremu Samita koji se održava u Trstu, u sklopu Berlinskog procesa.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva