:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2018   12:05

0

184

Dačić: Srbija zahvalna Junkeru, ali je problem uslovljavanje dijaloga


On je rekao da će se pregovori sa Prištinom svakako nastaviti jer ''nema alternative'', napominjući da je velika razlika između dijaloga o tehničkim pitanjima i o trajnom rešenju problema na KiM.


Na pitanje šta očekuje da će Junker poručiti vlastima u Prištini, koju će posetiti zajedno sa Johanesom Hanom i Federikom Mogerini, Dačić je rekao da nije "oduševljen" tonom kojim se evropski zvaničnici obraćaju prištinskim institucijama.


- Oni su navikli da se brecaju samo na Beograd. Zamislite šta bi bilo da smo Vučić ili ja rekli da Srbija i Republika Srpska treba da imaju jednog predsednika. A Ramu nisu ni spomenuli, samo su rekli da ne treba davati takve izjave - naglasio je Dačić.


Dačić o ZSO: Nikakve prepravke ne dolaze u obzir, ako se to desi, "pada" ceo Briselski sporazum


Na konstataciju novinara da prištinski zvaničnici navode da treba revidirati sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO), Dačić je odgovario da će u tom slučaju Srbija ''revidirati Briselski sporazum''.


- Srbija je ispunila sve, integrisali smo naše ljude u prištinske institucije, učestvovali na izborima, bez nas ne može da opstane vlada u Prištini. Šta sad hoće, da nas nateraju da mi izađemo iz pregovora? Ali predsednik Vučić to vodi, tako da neću da iskačem iz zvanične politike - poručio je Dačić.


Kad bi se Srbija, ukazuje Dačić, ponašala u skladu sa međunarodnim pravilima, povukla bi Briselski sporazum, jer ni posle pet godina nije formirana ZSO i tražila bi, kaže, da se vrate srpske institucije.


- Onda bismo videli šta i kako će... Ako je sve završeno oko Kosova, zašto nas zovu na razgovore? Ne razumeju da bez dogovora sa Srbijom nema stabilnosti u regionu - istakao je Dačić.


Ocenio je "perfidnim" što se Srbija, kaže, stalno opominje da nema evropskog puta ako ne napravi dogovor sa Prištinom, dok se Priština na putu ka EU ne uslovljava kompromisom sa Beogradom.


- To se onda tumači kao da je već sve rešeno i da Srbija treba da popusti i prizna nezavisnost Kosova. To je potpuno pogrešan put. Ako mnoge zemlje u svetu preispituju svoj stav prema tome, zašto bi Srbija radila drugačije. Neće valjda Španci biti veći Srbi od nas - naglasio je ministar.


"Dinamična" diplomatska aktivnost


Izazio je zadovoljstvo zbog ''dinamične'' diplomatske aktivnosti Srbije podsetivši da su Beograd pre nekoliko dana posetili ministri spoljnih poslova Rusije i Gambije, kao i da ga sutra očekuje susret sa kolegom iz Irana, a u utorak trilateralni sastanak u Beogradu sa ministrima spoljnih poslova Italije i Albanije.


- Sutrašnja poseta Junkera i najavljeni susret predsednika Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel pokazuju da je ovaj region postao veoma značajan za EU - rekao je Dačić.


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker dolazi sutra u posetu Srbiji, kada će se sastati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva