:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2015   12:05

0

139

Dačić: Srbija uspešno položila veliki ispit

On je uveren da će Ministarski savet Oebs u Beogradu proteći u najboljem redu i atmosferi koja će dati šanse za dijalog.

Dačić je za TV Pink rekao da je bilo sumnji kako će se Srbija ponašati kao predsedavajući Oebsa zbog svojih veza sa Rusijom, da su mnogi izražavali zabrinutost da li joj je ta uloga potrebna, te kako će se pritisci odražavati na Srbiju.

"Međutim, mi smo se pokazali kao objektivan i pošten posrednik u rešavanju konfliktnih situacija ne samo u Ukrajini, već i na drugim mestima", rekao je Dačić i istakao da su svi, od Vankuvera do Vladivostoka, izrazili veliko zadovoljstvo i zahvalnost i čestitali Srbiji na rezultatima.

On je rekao da je Srbija predsedavanjem Oebsu uspešno položila veliki ispit, imajući u vidu da je prvi put u novijoj istoriji jedna zemlja Zapadnog Balkana, koji je bio "predmet opservacije" Oebs, bude na čelu te organizacije.

"Ovo je veliki ispit za Srbiju koji smo uspešno položili. Srbija treba da se vrati i zauzme objektivno mesto koje je Jugoslavija imala, treba razmišljati u dogledno vreme i o kandidaturi za članicu SB UN", rekao je Dačić i dodao da je zato važno da konferencija protekne u najboljem redu i u atmosferi koja će dati šanse za dijalog.

Dačić je, navodeći da će se na marginama konferencije sastati američki i ruski šefovi diplomatije Dzon Keri i Sergej Lavrov, rekao da će i srpsko rukovodstvo, ali i svi učesnici konferencije, imati niz bilateralnih sastanaka.

Šef diplomatije je takođe rekao da nisu bile ozbiljne spekulacije da bi skup Oebsa u Beogradu mogao da bude odložen, ističući da dešavanja na javnoj sceni u Srbiji mogu da nanesu štetu imidzu zemlje, ali na unutrašnjem političkom planu.

Ministar spoljnih poslova Srbije je podsetio i da je Švajcarska prošle godine za organizaciju takvog skupa potrošila 17 miliona švajcarskih franaka, da će Srbija potrošiti pet, šest puta manje, ali da će skup sigurno biti bolji.

Komentarišući poziv koji je NATO uputila Crnoj Gori da se priključi toj organizaciji, što bi moglo da bude tema ministarskog saveta Oebsa, Dačić je rekao da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, da je na Crnoj Gori da odluči u kom savezu će biti.

"Mi imamo našu politiku u NATO koja je jasno definisana", podvukao je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva