:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

129

Dačić: Srbija protiv mešanja u unutrašnje stvari suverenih država

"Snažno se zalažemo i pozivamo na uzdržavanje od pretnji i rešavanje svih sporova mirnim sredstvima, u skladu s medjunarodnim pravom i uz puno poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta država", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija "osetila pogubnost jednostranih prinudnih mera" i da na svom slučaju može da posvedoči o tragičnim posledicama takvih odluka.

"Srbija se principijelno protivi donošenju i primeni unilateralnih prinudnih mera i uplitanju u unutrašnje stvari suverenih država. Snažno se zalažemo i pozivamo na uzdržavanje od pretnji i rešavanje svih sporova mirnim sredstvima, u skladu s medjunarodnim pravom i uz puno poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta država", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je odluka o upotrebi oružane sile protiv SRJ bila doneta i izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, čime su povređena suverena prava Srbije, ali i podriven autoritet Saveta bezbednosti.

On je rekao da "stanovište o navodnoj 'humanitarnoj intervenciji' na Kosovu i Metohiji, nije bilo stanovište Saveta bezbednosti niti bilo kojeg drugog kredibilnog tela".

"Pozivanje na 'humanitarnu intervenciju' kao osnovu za upotrebu oružane sile, u oštroj je suprotnosti sa praksom Medjunarodnog suda pravde i drugim dokumentima nastalim pod okriljem UN", rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio brojnim članicama Pokreta koje su, kako je rekao, "ostale dosledne principima vladavine prava u medjunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost 'Kosova', koja je predstavljala povredu osnovnih principa Povelje UN, Helsinškog završnog akta (OEBS), i rezolucije SB UN 1244 (1999)".

"Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Republika Srbija principijelno brani medjunarodno pravo i najviši autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja medjunarodnog mira i bezbednosti. Svesni smo da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbranu načela Povelje UN, kao što je ona decenijama stojala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje i emancipaciju od kolonijalne uprave", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je na skupu Nesvrstanih na marginama generalne debate u UN u Njujorku rekao da je Srbija posvećena saradnji s članicama tog pokreta i da podržava napore da se po načelima Povelje UN naprave koraci ka jačanju uloge Nesvrstanih kao zastupnika zemalja u razvoju i platforme za ostvarenje njihovih interesa.

Dačić je rekao da Srbija, kao jedna od naslednica Jugoslavije, države-osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja, pridaje veliki značaj ulozi Pokreta koji je "kao svojevrsna politička alternativa u periodu Hladnog rata dugi niz godina doprinosio smanjivanju tenzija i izgradnji jednog drugačijeg sveta, zasnovanog na univerzalnim, plemenitim ciljevima trajnog mira i bezbednosti, suverene jednakosti država, socijalne pravde, održivog razvoja i poštovanja ljudskih prava".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva