:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

215

Dačić: Srbija pokazala da je lider u regionu

"Srbija je pokazala svih ovih meseci, a pokazala je i danas, samim tim što je premijer Vučić bio jedini od svih premijera koji je govorio na konferenciji za novinare u ime celog regiona, pokazala svoje liderstvo u našem regionu u mnogim oblastima - ekonomskim reformama, promeni spoljno-političke pozicije zemlje, idejama u pravcu međusobnog pomirenja, gledanju u budućnost i traženju zajedničkih interesa", rekao je Dačić.

On je u izjavi za RTS ocenio da je bečka konferencija ispunila svoju ulogu i da je pokazala da su vrata EU otvorena za zemlje Zapadnog Balkana.

Ipak, kako je primetio, nedovoljna je brzina kojom se zemlje Zapadnog Balkana kreću ka EU, ali, kako navodi, Srbija je sa svoje strane ispunila sve, zbog čega očekuje da bi već do kraja godine trebalo da dođe do otvaranja pregovaračkih poglavlja, a ne kao što je najavljeno naredne godine.

"Srbija je odavno zaslužila otvaranje poglavalja", naglasio je šef srpske diplomatije.

Kao najveći problem EU Dačić je naveo migrante, primetivši da evropski zvaničnici govore šta treba između sebe da urade, ali da niko ne govori šta sa zemljama u tranzitu, koje zovu "zapadnobalkanskom rutom".

Tako se, naveo je, nama u poglavlju 23 i 24 između ostalog traži akcioni plan za rešavanje migrantske krize, sto je okarakterisao kao dvostruke standarde EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva