:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 14, 2017   12:05

0

202

Dačić: Srbija ceni stav Izraela o Kosovu


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se, kako je dodao, pozitivno reflektuje na naše odnose.



"Kosovo je naš Jerusalim", rekao je Dačić na konferenciji kojom se obeležava jubilej.



Navodi da je bogata tradicija srpsko-jevrejskog prijateljstva koje je odolevalo najvećim istorijskim izazovima sa kojima su se oba naroda susretala, te da smo usmereni ka daljem jačanju odnosa i saradnje.



Naglašava da o dobrim odnosima svedoče sve razvijeniji politički dijalog, intenzivnija ekonomska saradnja i prisustvo izraelskih investicija u Srbiji, kao i sve raznovrsnija saradnja u kulturno-prosvetnoj, naučno-tehnološkoj, turističkoj i drugim oblastima.



Podseća da je krajem 2014. godine realizovana prva poseta na nivou premijera u istoriji odnosa dve države kada je aktuelni predsednik, tada premijer, Aleksandar Vučić posetio Izrael.



"Za naše bilateralne odnose se može reći da su na dobrom koloseku sa perspektivom da budu još kvalitetniji i sadržajniji", podvukao je Dačić i dodao da dva ministarstva već godinama dobro sarađuju i održavaju redovan dijalog.



U lično ime, Dačić je dodao da je bila greška što su diplomatski odnosi sa Izraelom bili prekinuti u vreme bivše Jugoslavije.



"Nažalost, trebalo je da Jugoslavija propadne, da mi obnovimo diplomatske odnose. Ali to možda i najbolje govori o specifičnom odnosu srpskog naroda u okviru biše Jugoslavije prema državi Izrael i jevrejskom narodu", rekao je Dačić.



Domaćin skupa, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istakla je da danas Srbija i Izrael imaju otvorene kanale i veoma bogat politički dijalog i pokušavaku da podignu političku agendu na najviši nivo za dobrobit obe zemlje.



Ukazala je da ekonomska razmena dve zemlje raste, uz sve veći broj izraelskih investitora u Srbiji, veći broj turista i kulturnu razmenu.



Istakla je da su odnosi Srbije i Izraela prošli kroz svetle i tamne periode sa trenucima solidarnosti, nerazumevanja i političkih razlika.



"Bio je tu i dug period prekida u diplomatskim odnosima, ali topla osećanja koja dva naroda dele su se održala i danas slvimo 25 god diplomatskih odnosa", podvukla je ambasadorka Izraela.



Zahvalila je svima u Srbiji koji, kako je rekla, podržavaju Izrael i jevrejski narod.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva