:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Ognjen Stevanović)

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

178

Dačić: Sprovesti sve dogovoreno između BG i PR bez uslovljavanja


Dačić je na sednici SB UN posvećenoj tromesečnom izveštaju o Kosovu, ocenio da je situacija na KiM i dalje nestabilna i da je međunarodno prisustvo još uvek više nego potrebno.


Dačić je kritikovao članice Saveta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice o Kosovu.


"Nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice SB i sl. nikako ne doprinose stvaranju povoljne klime za ostvarivanje ovih ciljeva. Ona samo unose dodatne nesuglasice kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine", istakao je Dačić.


On je naveo da debate o tome da li SB treba da posveti ovoj temi tri sata svaka tri meseca (12 sati godišnje) nisu potrebne u ovom trenutku. "Ono što je potrebno je da se sve što je dogovoreno sprovede bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga".


"SB ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju tog rešenja i normalizaciji prilika na KiM, koji su, ne smemo zaboraviti, važni i za stabilnost čitavog regiona", poručio je Dačić na sednici SB UN.


Dačić je istakao i da ne može i ne sme biti mesta za selektivnu implementaciju dogovorenog, odnosno jednostrano menjanje postignutog sporazuma.


"ZSO mora biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i implementacionim planom", ukazao je ministar i dodao da se opravdano sumnja u iskrenost sa kojom Priština sa zakašnjenjem od pet godina ulazi u ovaj proces, uprkos deklarativnim najavama da će biti preduzete određene aktivnosti oko ZSO.


Dačić je, istovremeno, podržao poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za temeljnu istragu događaja od 26. marta, kada je uhapšen šef vladine kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da je potrebno "preduzeti odgovarajuće korektivne mere u slučaju nepoštovanja ljudskih prava".


Gutereš: Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine


Gutereš je u tromesečnom izveštaju o Kosovu naveo da je "zabrinut" zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.


"Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak... Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi", naveo je Gutereš.


U izveštaju se navodi i da su se u poslednja tri meseca na Kosovo vratile svega tri osobe.


"Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava", navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN.


Gutereš je, takođe, upozorio da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića, u kojoj je nekoliko osoba povređeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom događaju, navodeći da su potrebne "korektivne mere" vezane za kršenje ljudskih prava.


Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova - Olivera Ivanovića, navodeći da "međusobne sumnje i osećaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja medu zajednicama na Kosovu".


Prištinu na sednici SB predstavlja ambasadorka u Vašingtonu Vljora ÄŒitaku.

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva