:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

Februar 10, 2018   12:05

0

124

Dačić sa Tilersonom u Stejt departmentu


Reks Tilerson je Ivicu Dačića u Stejt departmentu dočekao u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.




Srpski šef diplomatije rekao je za Tanjug da je sastanak bio "izuzetno dobar", posvećen budućnosti i bilateralnim odnosima dve zemlje.



"Inače, ja sam u knjigu gostiju upisao da ovaj sastanak posvećujem i da bi trebalo da bude u znaku savezništva Srbije i SAD u Prvom svetskom ratu. Za nas je ove godine veoma važan datum 28. jul, kada je sto godina od srpskog dana u SAD, kada je Vudro Vilson naredio da se istakne srpska zastava na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svetskom ratu", rekao je Dačić nakon sastanka. 



Ali, dodao je, od tada je prošlo sto godina i sada "želimo da resetujemo naše odnose i tražimo zajedničke interese".



"Tražimo način kako da SAD pomognu da se ostvari naš cilj, stabilnost i mir u regionu, kao i rešavanje otvorenih pitanja, u ovom slučaju na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije i u tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali naše argumente", napomenuo je Dačić.



Ministar spoljnih poslova Srbije smatra da sastanak sa Tilersonom potvrđuje da nova američka administracija ima više razumevanja nego prethodne administracije "pogotovo od onih koje su bile uključene u konflikt na prostoru bivše Jugoslavije".



Dačić je rekao da je Tilersonu ukazao da je vreme da američki predsednik dođe u Srbiju, imajući u vidu da je Džimi Karter poslednji predsednik SAD koji je bio u Srbiji, odnosno Jugoslaviji. 



"Mislim da je ovo bio izvanredan pripremni sastanak. Istakao sam i u ime predsednika Vučića našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili u vezi sa pitanjima bezbednosti i stabilnost u regionu", istakao je Dačić. 



Ističe da je sastanak sa Tilersonom bio usmeren ka tome da neko sasluša argumente i razloge Srbije zbog čega smo, kaže, ponekad oštri u regionu.



"Sastanak je bio veoma dobar i daje veliku nadu da ćemo imati uspešnu saradnju u narednom periodu", naglasio je šef srpske diplomatije.



Dačić se četvrtak u okviru pripreme za taj sastanak razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, ocenio je da je razgovor bio "veoma detaljan".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva