:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 13, 2018   12:43

0

128

Dačić sa privrednicima Mozambika


U uvodnom izlaganju ministar Dačić prisutne je upoznao sa privrednim mogućnostima Srbije i potencijalom koji postoji za ekonomsku saradnju Mozambika i Srbije, tokom strukturalnih privrednih reformi koje sprovodi Vlada Srbije, kao i procesom evropskih integracija.



Prisutni privrednici su pokazali veliko ineteresovanje za unapređenje trgovinske saradnje, založili su se i za ubrzanje pregovora i zaključivanje krovnih međudržavnih bilateralnih sporazuma iz domena ekonomske saradnje i razvoja poljoprivrede.



Agostino Vuma pokazao je i poseban interes za uspostavljanje komunikacije sa Privrednom komorom Srbije u cilju unapređenja privredne saradnje i ekonomske razmene i predložio je da se uspostavi i saradnja odgovarajućih sajamskih asocijacija.



Sagovornici su razmatrali i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima i poseban akcenat je stavljen na mogućnost saradnje i transfera tehnologije u oblasti poljoprivrede i industriji prerade hrane.



Ivica Dačić je posetio i parlament Mozambika, gde je imao sadržajan razgovor sa predsednicom Veronikom Makamom, koja je istakla punu podršku te zemlje teritorijalnom integritetu Srbije.



U iscrpnom razgovoru predsednica parlamenta je sagovornika iz Srbije detaljno upoznala sa sastavom, prioritetima u radu Parlamenta, kao i najvećim izazovima za razvoj parlamentarizma i demokratije.



Posebno je izdvojila stalno zalaganje za ravnopravnost i istovetnu zastupljenost svih slojeva društva na političkom planu, a samim tim i u parlamentu, saopšteno je iz MSP-a.



Predsednica Parlamenta Makamo istakla je i punu podršku Mozambika teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju principa međunarodnog prava, kao i neophodnost zajedničkih nastupa parlamentarnih delegacija dve države na odbrani zajedničkih prioriteta i ciljeva.



Ministar Dačić upoznao je sagovornicu sa tokom reformi koje se sprovode, kao i sa najvažnijim unutrašnjim i spoljnopolitičkim ciljevima Vlada Srbije.



Obostrano je ocenjeno da istorijska prijateljska saradnja između dve države daje perspektivu sadržajnog unapređenja saradnje i međusobne prijateljske interakcije na brojnim poljima od zajedničkog interesa.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva