:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 01, 2015   12:05

0

136

Dačić sa najvišim zvaničnicima Tadžikistana

Prvog dana posete Dušanbeu, šef srpske diplomatije imao je sastanke sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom i ministrom spoljnih poslova Sirodžidinom Aslovim, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Želimo da razvijamo ekonomsku saradnju, koja je danas izuzetno mala. Mislimo da ima dosta mogućnosti za zajedničko delovanje i u tom smislu očekujemo da u narednom periodu bude i uzajamnih poseta na najvišem nivou", rekao je Dačić nakon tih razgovora.

Ministar Dačić će, sutra kao predsedavajući OEBS-u, prisustvovati sednici saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB).

"Za OEBS je od velikog značaja održavanje političke stabilnosti i mira u regionu Centralne Azije", rekao je on i najavio da će ove godine posetiti sve zemlje tog regiona sa ciljem da OEBS pomogne u relaksaciiji otvorenih pitanja koja postoje između zemalja u Centralnoj Aziji.

"Pokušaćemo da definišemo teme od posebnog značaja za ovaj region, kao što je pitanje upravljanja vodama, pitanje energetske bezbednosti, ali i pitanje kontrole granica, blizina Avganistana, mogućnosti kriminalnih aktivnosti, kao što su šverc narkotika i oružja, ali i terorističke pretnje koje dolaze od tzv. Islamske države", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, OEBS treba da bude partner zemljama Centralne Azije za jačanje bezbednosti i izgradnju demokratskih odnosa u tim zemljama.

"OEBS ne treba da se meša u unutrašnje političke prilike tih zemalja, već da nastupa sa pozicije partnera i da zajednički sa njima radi", poručio je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva