:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 19, 2018   11:23

0

119

Dačić Prištini: Vi ste čedo bivše američke administracije


"Ako žele da se ide na kompromis svi treba da stavaramo atmosferu za kompromis, a ne da postavljaju maksimalističke ciljeve i zahteve", rekao je Dačić za TV Pink.



Komentarišući dijalog u Briselu i izjave Hašima Tačija on je rekao da je to bila predstava za kosovsku javnost, imajući u vidu da je celo rukovodstvo iz Prištine došlo u Brisel. 



"Postoji priča da Tači hoće dijalog i da se zalaže za kompromisno rešenje, ali ga ostali ne podržavaju. Sada je Federika Mogerini pozvala sve njih na sastanak da vidi da li hoće da učestvuju u procesu ili neće", pojasnio je Dačić i dodao da je dobro da se dijalog odvija. 



Komentarišući vest da Amerika naoružava kosovske snage bezbednosti, Dačić je rekao da ga to ne čudi jer je reč o starim saveznicim i podseća da Rezolucijom 1244 nije predvi]eno da Kosovo ima vojsku i da je jedina vojna sila KFOR. 



Šef srpske diplomatije kaže da se takva vrsta pomoći Albancima na Kosovu ne može tumačiti u Srbiji kao prijateljsta i da će to biti tema na sastancima koje naredne nedelje ima sa zvaničnicima američke administracije. 



Vlastima u Prištini ipak poručuje da je "Kosovo čedo bivše američke administracije - Klintonove administracije", a da Sjedinjene američke države sada izlaze iz uobičajenog klišea i nemaju poverenje u EU, NATO, UN. 



Za predsednika SAD- a kaže da je "vansistemski čovek" i da je tokom izbora imao kritičare i medju demokratama, ali i medju repuiblikancima, ali da ga je narod podržao. 



"Za nas je ključna stvar da dođemo do američke administraciuje i razgovarati sa njima kao što se razgovaralo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kako bi se došlo do kompromisa za kosovsko pitanje", rekao je Dačić.


Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva