:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

clock

Jul 19, 2018   15:43

0

189

Dačić: Priština da ne postavlja maksimalističke ciljeve


 


"Ako žele da se ide na kompromis svi treba da stvaramo atmosferu za kompromis, a ne da postavljaju maksimalističke ciljeve i zahteve", rekao je Dačić za TV Pink.


Komentarišući dijalog u Briselu i izjave Hašima Tačija on je rekao da je to bila predstava za kosovsku javnost, imajući u vidu da je celo rukovodstvo iz Prištine došlo u Brisel.


 


"Postoji priča da Tači hoće dijalog i da se zalaže za kompromisno rešenje, ali ga ostali ne podržavaju. Sada je Federika Mogerini pozvala sve njih na sastanak da vidi da li hoće da učestvuju u procesu ili neće", pojasnio je Dačić i dodao da je dobro da se dijalog odvija.


 


Komentarišući vest da Amerika naoružava kosovske snage bezbednosti, Dačić je rekao da ga to ne čudi jer je reč o starim saveznicima i podseća da Rezolucijom 1244 nije predviđeno da Kosovo ima vojsku i da je jedina vojna sila KFOR.


 


Šef srpske diplomatije kaže da se takva vrsta pomoći Albancima na Kosovu ne može tumačiti u Srbiji kao prijateljstva i da će to biti tema na sastancima koje naredne nedelje ima sa zvaničnicima američke administracije.


 


Vlastima u Prištini ipak poručuje da je "Kosovo čedo bivše američke administracije - Klintonove administracije", a da Sjedinjene američke države sada izlaze iz uobičajenog klišea i nemaju poverenje u EU, NATO, UN.


 


Za predsednika SAD- a kaže da je "vansistemski čovek" i da je tokom izbora imao kritičare i među demokratama, ali i među republikancima, ali da ga je narod podržao.


 


"Za nas je ključna stvar da dođemo do američke administracije i razgovarati sa njima kao što se razgovaralo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kako bi se došlo do kompromisa za kosovsko pitanje", rekao je Dačić.


 


Ugljanin želi da se istakne, nanosi štetu državi      


 


Pozivom Bedžetu Pacoliju da u svojstvu kosovskog ministra spoljnih poslova poseti Novi Pazar Ugljanin želi da se istakne na političkoj sceni, ali poručuje da je to deo kampanje koja šteti Srbiji.


 


 "Ugljanin traži mesto na političkom nebu i treba mu nešto po čemu bi se istakao na političkoj sceni. To je suprotno od onog što je radio dok je bio u Vladi Srbije. Ovo je deo političke kampanje koja se vodi i koja nanosi štetu državi", rekao je Dačić .


 


 On je ukazao da postoje jasne procedure za putovanja zvaničnika iz Beograda i Prištine kada prelaze administrativne linije i podsetio kako je prošao Marko Đurić kada je išao u Kosovsku Mitrovicu.


 


"Sigurno ga nećemo dočekati kao što su oni dočekali Marka Đurića. Mada da je neke pravde trebalo bi ga isto dočekati", zaključio je on.


 


Ja sam šef diplomatije i Ugljaninu i Pacoliju


 


Vrlo je zanimljivo kako se Sulejman Ugljanin, očigledno prema finansijskim potrebama, okreće ka Beogradu ili Prištini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom poziva koje je Bošnjačko nacionalno veće na čijem je čelu Ugljanin uputilo Bedžetu Pacoliju na svečanost u Novi Pazar, oslovljavajući ga kao "ministra spoljnih poslova Republike Kosovo".


 


Dačić je za "Novosti" rekao da Ugljaninu, dok je bio u Vladi Srbije, ništa nije smetalo i bio je zadovoljan.


 


"ÄŒim je izgubio mesto u vlasti, postao je opozicija svojoj državi", kaže Dačić.


 


Poziv Pacoliju na svečanost u Novi Pazar, u kome se Pacoliju obraća kao šefu diplomatije, uperen je protiv Srbije, koja se u ovim teškim trenucima bori za očuvanje svoje teritorije, naglasio je Dačić.


 


"I neka nadležni organi ispitaju da li tu ima osnova za neki postupak. Što se mene tiče, Ugljanin i Pacoli su građani države čiji sam ja šef diplomatije. A sve što radimo u poslednje vreme oko priznavanja Kosova daje nam za pravo na zaključak da će Pacoli uskoro biti samo Ugljaninov ministar", ističe Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva