:

:

TV Most

clock

Jul 11, 2017   12:05

0

147

Dačić: Pokažimo odgovornost i prevaziđimo razlike

"Razmere izazova sa kojima su naše zemlje i OEBS suočeni, zahtevaju naše zajedničke koordinisane napore. Uprkos hitnoj potrebi da se ujedinimo i zajednički angažujemo, nažalost, i dalje smo svedoci rastućeg nepoverenja i nedostatka dijaloga među državama-učesnicama", rekao je Dačić na tom neformalnom skupu koji se održava u austrijskom gradu Mauerbahu.

On je ukazao da je kriza u i oko Ukrajine, nažalost, još uvek u toku, da se tamo patnje civila nastavljaju već četiri godine za redom, a istovremeno se kontinuirano ometa rad i napadaju posmatrači i imovina OEBS-a.

"Srbija nastavlja da podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini koja je najuočljiviji element reagovanja OEBS-a na ovu krizu, kao i druge konstruktivne napore, posvećene iznalaženju mirnog rešenja krize, uz puno poštovanje principa OEBS-a", istakao je Dačić.

Govoreći o borbi protiv terorizma, on je ukazao su metode koje primenjuju teroristi sve manje sofisticirane i odnose sve više žrtava, dok je njihovo sprečavanje sve teže.

"Borba protiv terorizma, uključujući odlučnu i bezuslovnu osudu terorističkih akata u svim oblicima i načinima ispoljavanja, ostaje na vrhu naše agende. Informativna kampanja Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma, pokrenuta za vreme predsedavanja Srbije 2015, nastavlja da šalje snažnu poruku protiv radikalizacije, netolerancije i ekstremizma. Srbija snažno podržava napore koje OEBS ulaže u borbu protiv terorizma, uključujući prioritet postavljen od strane austrijskog predsedavanja da uključuje i osnažuje mlade, u borbi protiv ekstremnog nasilja i radikalizacije koji dovode do terorizma", rekao je Dačić.

On je napomenuo da, uz borbu protiv terorizma, ekstremnog nasilja i radikalizacije koji do njega dovode, svi moramo da radimo zajedno, suprotstavljajući se rasizmu i ksenofobiji.

"Suzbijanje terorizma i ekstremizma se ne može koristiti kao izgovor za širenje straha od i mržnje prema migrantima i svim manjinskim grupama u našim društvima. Fenomen migracija, s druge strane, treba razmatrati u celini i on mora da ostane jedan od prioriteta. Smatramo da OEBS treba da primeni sveobuhvatan pristup u potrazi za celovitim odgovorom na ovaj izuzetno ozbiljan izazov. Srbija, sa svoje strane, nastavlja da migrantima pruža neophodnu pomoć", naglasio je Dačić.

Što se sajber bezbednosti tiče, on je naglasio da Srbija ostaje posvećena krajnjem cilju - mirnom i bezbednom sajber prostoru za sve.

"U tom pogledu, Srbija podržava sprovođenje dogovorenih mera za izgradnju poverenja. Spremni smo da nastavimo sa radom na razvijanju sledećeg paketa mera. Njihovo usvajanje bilo bi dodatna potvrda značajne uloge koju OEBS ima u ovoj oblasti", ocenio je Dačić.

On je dodao da Srbija u potpunosti podržava i strukturni dijalog, u skladu sa deklaracijom usvojenom na Ministarskom sastanku u Hamburgu.

"Razgovori o dobro odabranim temama, vođeni ovog proleća, bili su konstruktivni i ispoljili su kako približavanja, tako i udaljavanja stavova među državama-učesnicama, što je potrebno dalje istražiti. Naše diskusije treba da budu nastavljene kroz transparentan i inkluzivan proces, koji treba da bude pod kontrolom i upravljanjem država-učesnica, bez veštački određenih rokova ili prethodno definisanog ishoda. Kao predsedavajuća Forumom za bezbednosnu saradnju u poslednjem kvartalu ove godine, Srbija se raduje saradnji na ovom važnom pitanju", rekao je Dačić.

On je na sastanku ponovo naglasio stratešku orijentaciju Srbije prema evropskim integracijama, kao i za dijalog, mir i pomirenje, što treba da doprinese regionalnoj stabilnosti.

"Svi treba da gledamo u budućnost i opšti prosperitet, posebno mladi, kao i da očekujemo sveobuhvatniju i plodotvorniju saradnju na našem zajedničkom evropskom putu", istakao je Dačić.

On je, takođe, naglasio posvećenost Srbije dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU i sprovođenju svih prethodno postignutih dogovora, a posebno uspostavljanju Zajednice srpskih opština, na koje se već dugo čeka.

"Smatramo da je otvoren i iskren dijalog jedini način za unapređenje svakodnevnog života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji", napomenuo je Dačić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva