:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2015   12:05

0

135

Dačić: Očuvati stabilnost u regionu Južnog Kavkaza



"Mi ćemo kao organizacija, i Srbija kao predsedavauća, dati svoj doprinos da pomognemo da ovaj rad bude uspešan", rekao je Dačić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Jermenije Edvardom Nalbandijanom.

Predsedavajući OEBS-u je, takođe, pohvalio saradnju jermenskih vlasti i misije OEBS-a u Jermeniji i istakao da podržava rad Minske grupe, koja se bavi posredovanjem oko pitanja Nagoro-Karabaha, kao i rad njegovog specijlnog predstavnika za Južni Kavkaz ambasadora Angela Gnedingera.

"Smatram da je to veoma značajno za razvoj i reforme u ovoj zemlji i da OEBS treba posmatrati kao partnera", rekao je Dačić dodajući da OEBS nastoji da se očuva mir i bezbednost u interesu svih građana i svih naroda.

"Potrebno je veliko strpljenje i umešnost da se o pitanjima, o kojima postoje različita mišljenja i stavovi, uspešno sprovodi politika i odluke OEBS-a", rekao je Dačić.

Nalbandijan se saglasio sa svojim srpskim kolegom da su Srbija i Jermenija dve prijateljske zemlje i da treba raditi na razviju njihovih bilateralnih odnosa u svim sferama od političkih do ekonomskih.

"Mi uzajamno pridajemo važnost dugogodišnjem prijateljstvu između dve države i posebno želim da naglasim da cenimo učešće vašeg predsednika Tomislava Nikolića povodom obeležavanja 100 godina genocida nad Jermenima", podvukao je Nalbandijan.

Kako je rekao, šefovi diplomatija Srbije i Jermenije potpisali su memorandum o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova o diplomatskim konsultacijama i dogovorili se da otvore diplomatske misije u Jeruvanu i Beogradu kako bi olakšali libaralizaciju viznog režima između dve države.

Dačih je, prethodno, razgovarao u Jermeniji sa predsednikom te države Seržom Sargsjanom i predsednikom parlamenta Galustom Sahakjanom.

Posetom Jermeniji, Dačić je zaključio seriju poseta misijama OEBS-a Južnom Kavkazu, tokom koje je, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, posetio i najviše zvaničnike Gruzije i Azerbejdžana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva