:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2017   12:05

0

131

Dačić o dometima Berlinskog procesa

Šef srpske diplomatije je novinarima u Trstu rekao da je suštinski važno da se ovakvi skupovi održavaju, bez obzira na to da li ima mnogo efekata i da li će neko reći da nema dovoljno projekata.

"Možemo da se saglasimo oko toga, ali pošto sam učestvovao od početka, znam da je proces nastao kao ideja nemačke kancelarke Angele Merkel", rekao je Dačić i naglasio da ta ideja predstavlja zainteresovanost EU za proces proširenja.

To je navažnija dobit, ocenio je Dačić. ukazujući na to da ima nekih koji su nezadovoljni što će sledeće godine proces biti nastavljen u Velikoj Britaniji, iako je Srbija zainteresovana da bude domaćin.

"Dometi Berlinskog procesa su važni za budućnost regiona i pokazuju da EU naš region drži na agendi za moguća proširenja", objasnio je Dačić.

Precizirao je da se, u okviru procesa, radi u nekoliko kolona, da će šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana imati svoj sastanak, posle čega će se pridružiti premijerima.

Dosta aktivnosti će se finalizovati u toku dana, rekao je srpski ministar i najavio potpisivanje dokumenta o osnivanju Transportne zajednice.

"Dogovoren je i akcioni plan kojim se stavlja tačka na razne priče da li neko podržava carinsku uniju ili ekonomsku zajednicu u regionu", naglasio je Dačić.

Napravljen je predlog da to bude zajednički ekonomski prostor, objasnio je Dačić i zaključio da je to formulacija koja je prihvatljiva za sve.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva