:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 16, 2015   12:05

0

140

Dačić: Novinari su uvek prve žrtve

Ivica Dačić je rekao da su, iako svaki sukob i kriza različiti, novinari i sloboda izveštavanja uvek među prvim žrtvama, prenosi Tanjug.

Dačić je u ime srpskog predsedavanja OEBS-om ocenio da je podatak da je preko 60 novinara sa teritorije zemalja članica tokom prošle godine ubijeno, a da se trend nastavlja i ovoj godini "uznemirujućim i obeshrabrujućim" podacima.

"Nažalost, mi smo se tokom devedesetih godina i sami suočili sa ovim problemom", rekao je Dačić ističući da je sloboda medija neophodan uslov za razvoj demokratskog društva.

Dačić je, drugog dana konferencije koju je organizovala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, podsetio da je Srbija u martu ove godine kao predsedavajuća OEBS-u organizovala u Beogradu konferenciju o zaštiti novinara i da je Vlada Srbije podržala rad Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara.

Šef srpske diplomatije je ponovio da je Srbija preuzela predsedavanje OEBS-u u teškom trenutku, jer je sukob u Ukrajini doveo do rasta napetosti u celom svetu, od Vladivostoka do Vankuvera.

Srbija se zalaže za dijalog i mirno rešenje ukrajinske krize, a da bi se do toga došlo "potrebno nam je objektivno i nepristrasno informisanje", ponovio je Dačić.

Posebno se zahvalio visokoj predstavnici OEBS-a za slobodu medija Dunji Mijatović na uspešno organizacije konferencije i dodao kako se nada da će ona, kao i beogradska konferencija u martu, dovesti do bolje koordinacije napora da se novinari zaštite.

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva