:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2018   15:57

0

114

Dačić: Nisu samo reforme ključne za ulazak u EU


Ivica Dačić je, na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, koji se održava u Londonu, podvukao da za Evropsku uniju reforme nisu jedina stvar na koju gleda.


"Na primer, mi možemo biti najdemokratskija zemlja na svetu, ali ako niste napredovali u dijalogu sa Prištinom, nema napretka ni u pregovorima sa EU. Imate slučaj Skoplja i Atine, Makedonija je mogla u smislu reformi da radi šta hoće, ali da nisu rešili pitanje imena, nikada ne bi napredovali dalje", rekao je Dačić.


 


Dačić je, stoga, predložio da se unutar postojećih članova Unije izvrši analiza i proveri koliko su te države stvarno u skladu sa EU standardima.


 


Šef srpske diplomatije je ukazao da reformama upravlja EU, kroz otvaranje i zatvaranje poglavlja, koji, kaže, takođe, imaju svoje uslove za otvaranje i zatvaranje, i podsetio da Srbija na taj način trenutno pregovara.


 


Imajući u vidu šta se sve govorilo u proteklih dvadesetak godina, primećuje Dačić, kaže da je Srbija odavno trebala da bude deo EU.


 


"Svaka vlast je, još od Gorana Svilanovića do mene, obećavala da će to biti evo baš sada za ovu priliku", kaže Dačić.


 


Smatra da su svi postali pomalo umorni i od reformi i od proširenja, kako zemlje u regionu, tako i zemlje u EU.


 


"Mislim da je posle izlaska Velike Britanije iz EU, jedina nada i spas za EU da Zapadni Balkan uđe", zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva