:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

141

Dačić: Nikakva odluka ne može da izbriše istoriju

"Bez obzira na današnju odluku, mi moramo da nastavimo sa našim zalaganjem za očuvanjem i zaštitom kulturnog nasleđa SPC, srpskog naroda i Srbije na KIM i to ćemo raditi i na Generalnoj konferenciji Unesko koja će biti u novembru i u svim drugim političkim i diplomatskim aktivnostima u narednom periodu", rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je istakao da smo učinili sve što je bilo do nas i da su sve države u svetu upoznate sa našim stavovima.

"Izvršni savet Uneska može da donese odluku kakvu god hoće odluku, ali istoriju ne može da izbriše jer je to uvek bilo i uvek će biti srpsko kulturno i versko nasleđe na KiM. Kako god to neko zvao i kakva god odluka da bude doneta", rekao je Dačić.

Ocenjujući da ne moraju svi uvek biti u pravu, Dačić je istakao da, ukoliko Izvršni savet usvoji preporuku, to će biti odluka bez presedana, jer nema međunarodno pravno utemeljenje zato što UN nisu preporučile donošenje takve odluke.

Sa druge strane, to će biti prvi put da se donese odluka o prijemu u članstvo nekoga ko nije prošao kvalifikacije u očuvanju kulturnog nasleđa, već naprotiv, rekao je Dačić.

''Na primeru smo videli svih ovih decenija da su se upravo bavili suprotnim stvarima, a to je uništavanje kulturnog i verskog nasleđa Srba na KiM'', rekao je dačić.

Navodeći da su veliki silni i da ne moraju uvek da budu i pravedni, prvi potpredsednik vlade je istakao da mi, nažalost živimo u takvom svetu koji ne možemo da promenimo već moramo da mu se prilagodimo.

Zato će Srbija svoju političku aktivnost dalje voditi i usmeriti ka Generalnoj konferenciji i zahtevu da se bez obzira na odluke koje budu donete mora jasno znati o kakvom je kulturnom nasleđu na KiM reč, poručio je Dačić.

''To mora da bude srpsko kulturno nasleđe i nećemo nikad prihvatiti bilo kakvo oduzimanje ili preimenovanja takvog srpskog nasleđa na KiM'', rekao je Dačić dodajući da je to bio jedinstven stav svih koji su juče učestvovali na sastanku državnog rukovodstva sa predstavnicima SPC i SANU.

Dačić je naveo da će današnja sednica Izvršnog saveta, bez obzira na rezultat, pokazati kolika je velika podeljenost u međunarodnoj zajednici oko tog pitanja.

Kako kaže, čak i ukoliko ne bude dovoljan broj glasova protiv, neće biti ni veliki broj glasova za.

''Jedan značajan broj zemalja će sigurno zadržati svoj stav o neprihvatanju jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova bez obzira da li će danas glasati protiv ili će biti uzdržani. Nažalost sistem glasanja je takav da se ne računaju glasovi onih koji su uzdržani ili ne učestvuju u glasanju'', rekao je Dačić.

Uveren je da mnoge velike sile biti na našoj strani - Rusija, Kina, Indija, Meksiko, Brazil, Argentina, Etiopija..., dok će, dodaje, veliki broj zemalja biti protiv i na samoj generalnoj konferenciji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva