:

:

TV Most

Foto: Tanjug, arhiva

clock

Februar 28, 2016   14:41

0

126

Dačić: Nema opravdanja da Priština ne sprovede dogovor

Ivica Dačić je za Radio Beograd rekao da će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i izneti ocenu Beograda o aktuelnoj situaciji u južnoj pokrajini.

"Ukazaćemo na sve probleme koji postoje na Kosovu i Metohiji, pre svega kada je reč o stabilnosti i neispunjenju onih obaveza koje su preuzete od strane kosovskih vlasti u Briselu u toku dijaloga. Naravno, tu je i formiranje Zajednice srpskih opština i svi unutrašnji problemi koji postoje na Kosovu i koji se, svakako, reflektuju na položaje srpskog naroda", naglasio je Dačić.

Izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova neće biti tema, kaže šef srpske diplomatije, ali ne isključuje mogućnost da to bude pomenuto.

"Izbor Hašima Tačija za kosovskog predsednika nije obuhvaćen ovim izveštajem, ali, moguće je da će i to biti spomenuto na sednici. S druge strane, za nas je veoma bitno da prištinske vlasti ispune ono što su obećale u Briselu i ja mislim da posle svega što se na Kosovu desilo, više nema nikakvih opravdanja da nešto ne može da se sprovede. Srbija, kao i srpski narod na KiM, očekuju da bude ispunjeno sve što je dogovoreno", ističe ministar spoljnih poslova.

Dačić ocenjuje i da je pozicija zvaničnog Beograda sada jača imajući u vidu da je u nestabilnosti i demonstracijama na ulici, Srpska lista, kako kaže, imala veoma konstruktivno ponašanje koje je bilo u srpskom interesu.

Izveštaj će na sednici SB, kako se očekuje, predstaviti šef Unimka Zahir Tanin.

Generalni sekretar UN Ban Kimun je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojima je pribegla kosovska opozicija, ocenivši da je to doprinelo odlaganju primene nekih aspekata sporazuma Beograda i Prištine, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Odlaganje se odnosi na sporazume iz aprila 2013. i avgusta 2015. godine, precizirao je Ban i ukazao da dogovori u pravcu uspostavljanja ZSO na Kosovu nisu ispunjeni u za to određenom vremenskom okviru.

Istakao je i da ceni posvećenost Beograda i Prištine da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

Ukupna bezbednosna situacija na Kosovu ostala je generalno stabilna u ovom periodu, uprkos nasilju tokom političkih protesta, navodi se u nacrtu izveštaja objavljenom na sajtu UN.

Protekli period je, kako se iznosi, obeležilo kontinuirano ometanje funkcionisanja kosovskog parlamenta od strane opozicionih poslanika, koji su protestovali delom i zbog sporazuma usvojenog u avgustu 2015. u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Kontinuirana upotreba nasilja i zapaljive retorike opozicije je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Takve akcije su neprihvatljive i nemaju mesta u demokratskom društvu i mogu samo da imaju negativan uticaj na Kosovo", upozorio je Ban.

Generalni sekretar je istakao da pokazivanje suštinske opredeljenosti za vladavinu zakona na Kosovu podrazumeva i i brzu i odlučnu akciju u pravcu punog uspostavljanja i operacionalizacije Specijalnog suda, pozdravivši saopštenje holandske vlade od 15. januara o tome da sedište ove institucije, posvećene zločinima takozvane OVK, bude u Hagu.

"Očekujem da svi učesnici deluju efikasno u pravcu zaključenja preostalih koraka u skladu sa odlukama koje je donela skupština Kosova u avgustu 2015", naveo je Ban.

Prioriteti Unmika ostaju unapređivanje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, kao i nastavak konstruktivne saradnje sa Prištinom i Beogradom i svim zajednicama na Kosovu, navodi se u izveštaju.

Uz izveštaj UN koji je pripremio Ban Ki un, objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa, u kome se navodi da je u pomenutom periodu ova misija nastavila svoje aktivnosti nadzora kao i primenu izvršnih funkcija u skladu sa svojim mandatom u oblasti vladavine zakona.

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva