:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Dimitrije Goll)

clock

Februar 22, 2018   12:05

0

184

Dačić: Nema odbrane srpskih interesa bez Rusije


Dačić je poručio je da su današnji međunarodni odnosi takvi da je potrebno voditi odlučnu spoljnu politiku u odbrani državnih interesa Srbije, a to je, kako je objasnio, usko povezano sa srpsko - ruskim odnosima.


"Srbija danas ne može da odbrani nacionalne državne interese bez pomoći Rusije", istakao je Dačić i dodao da iz tog razloga svako ko u Srbiji govori o tome da bi trebalo voditi antirusku politiku pod uticajem Zapada, govori - na štetu Srbije.


On je naveo da je za Srbiju velika čast što je proslavu jubileja srpsko - ruskih diplomatskih odnosa uveličao jedan od "najvećih i najboljih prijatelja" koje Srbija ima u svetu - Sergej Lavrov.


Podsetio je na viševekovne odnose dve zemlje, koji, prema njegovim rečima, vuku korene od prvih prodora hrišćanstva na prostore današnje Rusije i Srbije.


"Mi smo danas suočeni sa pritiscima pojedinih zemalja da bi trebalo da se pridružimo sankcijama protiv Rusije, ili da glasamo protiv Rusije u međunarodnim organizacijama. Svima treba da bude jasno da zbog interesa Srbije, ne samo moralnih, nego i racionalnih, državnih, Srbija ne sme nikad da vodi antirusku politiku - i ona to nikad neće uraditi", ističe srpski ministar.


Srpska politika podrazumeva savezništvo sa Rusijom, kaže Dačić, dodajući: "Ne vidim drugi način."


Napominjući da Srbija u svakom trenutku može da se obrati Rusiji i Lavrovu za pomoć, Dačić kaže da je odnos dve zemlje odnos ne samo reči i pisma, nego i dela.


Lavrov: Vojna neutralnost je odluka srpske vlade


Šef ruske diplomatije kaže da se u Moskvi ceni samostalni i multivektorski kurs spoljne politike koju vodi Srbija i spremna je da jača strateške odnose sa Srbijom.


Ukazao je da je u svetu danas velika napetost, da ima više žarišta i ukazao da su zapadne zemlje posle ere Hladnog rata nastavile da osvajaju nova geopolitička prostranstva, pre svega širenjem NATO, a da su u nekim prilikama, kao što je bio slučaj 1999. godine, grubo kršili međunarodno pravo bombardovanjem Srbije ili kada su pre 10 godina legitimizovali svoju agresiju i priznali Kosovo.


Rusija će, kaže, i dalje podržavati poziciju Srbije kada je reč o očuvanju nacionalnog suvereniteta i integriteta, i poštovanja Rezolucije UN 12 44.


Kako kaže, tužni rezultat politike Zapada i nametanja izbora "ili Zapad ili Rusija" su sukobi u Ukrajini.


"Bez izvlačenja lekcija taj izbor se sada stavlja pred zemlje regiona Balkana", upozorava Lavrov.


On takođe ukazuje i na namere Zapada da se ojača američki uticaj u Evropi i regionu i istisne Rusija posebno kada je reč o snabdevanju energentima.


Ruski ministar podseća na obustavljanje projekta Južni tok i uloge Bugarske u tome i izražava nadu će pouke biti izvučene i da se to neće desiti i sa nekim budućim projektima.


Smatra i da region Balkana nije teren za geopolitičke igre.


"Cenimo stav Srbije o vojnoj neutralnosti", poručuje Lavrov, a na pitanje studenata šta misli koliko je ta pozicija održiva on odgovara:


"To je odluka srpske vlade, srpsko rukovodstvo je više puta potvrdilo i nemamo nikakvog razloga da u to sumnjamo."


"Evropa nije više centar svetske politike"


Kada je reč o evropskim integracijama Srbije izražava uverenje da bi Srbija imala koristi od saradnje i sa EU i sa Evroazijskom unijom.


"Svet se menja, pojavljuju se novi centri moći, a sve više zemalja opredeljuje se za pragmatičnu spoljnu politiku zasnovanu na sopstvenim interesima. Evropa se suočava sa brojnim izazovima i nije više centar svetske politike", dodao je on.


Studente beogradskog Univerziteta zanimalo je šta Rusija radi na očuvanju maternjeg jezika i kako se bori protiv uticaja drugih jezika, na šta je Lavrov rekao da država koja sebe uvažava pre svega mora da radi na poštovanju svog jezika i njegovoj zaštiti.


Takođe zanimalo ih je i kako vidi ulogu mladih koji se obrazuju za buduće diplomate, a odgovarajući na pitanje studenta Diplomatske akademije MSP o tome kako vidi pokušaje falsifikovanja istorije i to kako je Srbija lažno predstavljana 90-ih godina, on je podsetio da je upravo zalaganjem Rusije Rezolucija 12 44 usvojena u tom vidu.


"Jednom prilikom su doneli tekst u kojem uopšte nije bilo stava o suverenitetu Srbije, a Rusija je insistirala upravo na tome", rekao je on, dodajući da su i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta govorili o 90-im godinama s ciljem da se izvuku pouke.


Lavrov uručio Dačiću Orden prijateljstva


Lavrov je Dačiću uručio Orden prijateljstva Ruske Federacije, a tom prilikom Dačić je rekao da za srpski narod ne postoji bliža zemlja, ni narod, od Rusije i ruskog naroda.


Šef srpske diplomatije naveo je da je orden za njega ogromna čast i veliko lično i profesionalno zadovoljstvo, te da je počastvovan što su Rusija i njen predsednik Vladimir Putin osvedočeni prijatelji srpskog naroda i što su prepoznali njegovu nameru i napor da unapredi odnose dve zemlje.


"Mnogi pokušavaju da vrše pritisak na Srbiju, kako bi ona, zbog nekih pogodnosti, kao što su ulazak u EU, ili bolji odnosi sa nekim zemljama, vodila antirusku politiku. Srbija nikada neće voditi antirusku politiku. Ja volim Rusiju, ali zato što volim Srbiju", naglasio je Dačić.


Dodaje da svako ko radi protiv veza i prijateljstva Srbije sa Rusijom direktno radi protiv Srbije i srpskog naroda.


Dačić je rekao da mu je posebno drago što mu je to priznanje uručio baš Lavrov, koji je, po njegovim rečima, najviše pomogao Srbiji.


"Kad je Srbiji teško i kada naši protivnici žele da urade nešto protiv naših interesa, iskreno rečeno, ja zovem Lavrova", rekao je Dačić.


Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je i da je istog dana kada je objavljeno da će mu biti uručen Orden prijateljstva, preminuo njegov otac i da zato taj orden posvećuje njemu.


"Moj otac bi se veoma radovao da je tu i žao mi je što nije tako i svim drugim policajcima i vojnicima, koji su se prethodnih decenija borili za Kosovo, kao i on", rekao je Dačić.


Orden, zaključuje Dačić, predstavlja vrhunac njegove lične i ljubavi njegove porodice prema Srbiji i Rusiji i dodao da zato taj orden nema cenu.


"Sve na svetu možete kupiti, osim prijateljstva dva naroda i države i zato, živele Srbija i Rusija i naše bratstvo", kaže Dačić.


Ruski ministar inostranih poslova rekao je da njegov srpski kolega doprinosi razvoju spoljnopolitičke saradnje dve zemlje, ali i trgovinsko-ekonomsko-investicionoj saradnji, budući da se nalazi na čelu Mešovitog komiteta.


"On doprinosi razvoju kontakata među ljudima, a to je najvažnije, jer se tu pokazuje ono na čemu radimo na međunarodnoj sceni", rekao je Lavrov i poželeo Dačiću uspeha u svim poduhvatima.


Ambasador Rusije Aleksandar ÄŒepurin rekao je da je današnji susret dva šefa diplomatije istorijski trenutak i da oslikava saradnju dve zemlje.


"Posebno je lepo, jer se ovaj susret događa baš kada je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa", rekao je ÄŒepurin.


Kao iznenađenje, Dačiću je Moskovski hor otpevao pesmu "Pravi prijatelj".


Tačijeva izjava ne menja ništa


Upitani da prokomentarišu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi "pomoglo" kada bi Rusija priznala Kosovo, šefovi diplomatija Srbije i Rusije rekli su da takav njegov stav ne menja ništa.


Lavrov je rekao da je Rusija iznela svoj stav po pitanju Kosova i da njegova izjava ne može to da promeni.


"On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optužni za izvršenje ratnih zločina", rekao je Lavrov i ponovio da je Rusija privržena Rezoluciji 1244 UN "za razliku od nekih evropskih zemalja".


Dačić je, povodom te izjave Tačija rekao da smatra da bi "bilo logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje", kako bi se stišala "velikoalbanska histerija", koja je najveća pretnja stabilnosti u regionu".


Šef srpske diplomatije naglasio je da je zvaničan stav Srbije da je zadovoljna nivoom saradnje sa Rusijom, koja "nije samo na papiru", već je zaista sadržajno, strateško partnerstvo.


"Veoma sam zahvalan na stalnoj podršci Rusije, kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dobro je poznato da je Rusija stavila veto na pokušaj da se srpski narod optuži za genocid, a ima i razumevanja za poziciju Srbije, kada je reč o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.


Dačić je podsetio da je robna razmena sa Rusijom 2,5 milijardi dolara, kao i da Srbija i Rusija zajednički realizuju mnogobrojne projekte.


"Lavrov i ja imamo dogovor da se svake godine redovno sastajemo u Srbiji i Rusiji, kako bismo doprineli razvoju bilateralnih odnosa i drago mi je da je baš sada, kada obeležavamo 180 godina diplomatskih odnosa naše dve zemlje, on tu, kao jedan od najvećih prijatelja Srbije u svetu", rekao je Dačić.


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da 180 godina diplomatskih odnosa odražava istinsku veličinu prijateljstva dve vlade, kao i da je bio impresioniran ceremonijom polaganjem venaca i otvaranjem kupole na Hramu Svetog Save.


"Detaljno smo razmotrili stavove po pitanju međunarodnih odnosa. Imamo jedinstveno mišljenje da mešoviti komitet sa Dačićem i Rogozinom na čelu ima veliku ulogu. Oni su, na nedavno održanom sastanku, zaključili da je došlo do unapređenja odnosa naše dve zemlje u periodu nakon posete predsednika Vučića Rusiji", rekao je Lavrov.


Naveo je da i da se Rusija vodi istim principima, kada su u pitanju stavovi u UN, OEBS, Savetu Evrope i potvrdio privrženost Rusije međunarodnom pravu i poštovanju Rezolucije 1244.


Ruski šef diplomatije dodao je da situacija u Evropi "nije zdrava" zbog nekih članica NATO i EU, koje pokušavaju da pojačaju konfrontaciju, navodeći primer ulaska Crne Gore u NATO, ocenjujući da se to pokušava i u Makedoniji i u BiH.


Lavrov je zaključio da Srbija i Rusija, po međunarodnom dnevnom redu, imaju jako široko podudaranje stavova.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva