:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2017   12:05

0

124

Dačić: Nastavak pritisaka na srpski narod

Komentarišući hapšenje ljudi iz Crvenog krsta na KiM potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je to nastavak pritisaka na srpski narod.

Navodi da je reč o poruci Srbima da mogu da budu optuženi za sve i svašta, i da moramo da budemo spremni i da imamo pravne timove koji će se boriti i pružati podršku građanima.

"Pogledajte dokle smo došli kada se i Crveni krst smatra za neprijatelja", naveo je Dačić.

Ukazao je da se međunarodna zajednica ljutila kada je reagovao na laži iz Prištine.

Rekao je da je u Hrvatskoj živelo 570.000 Srba a danas ih je oko 200.000, da je u Sarajevu živelo oko 150.000 Srba i u Prištini oko 40.000.

"Ne možemo reći da ti podaci više ne postoje", rekao je Dačić i napomenuo da se međunarodna zajednica ljuti jer je oštro reagovao na to što se traži ukidanje Misije UN.

"Pa šta da radimo? Da aplaudiramo i gledamo kako druge zemlje priznaju Kosovo?", upitao je Dačić.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KiM, rekao je da je važno da je on pokrenut jer se kosovsko pitanje kod nas koristilo uglavnom na dva načina.

Prvi je izbegavanje teme i prebacivanje "vrućeg krompira" nekom drugom, a drugi je korišćenje u kampanjama za razne nacionalističke retorike koje nemaju veze sa realnošću, rekao je Dačić.

Za nacionalističke ispade u Hrvatskoj, Dačić je rekao da se ne čuje reakcija međunarodne zajednice. Naveo je da postoji jedan zid ćutanja i da nije srećan zbog toga. Međutim, kaže da je siguran da bi bilo reakcija da su se ispadi dešavali u Beogradu.

Komentarišući govor predsednika EK Žan Klod Junkera u kome je rekao da nema proširenja EU do 2019. godine, Dačić je rekao da to nije različito u odnosu na ono što je Junker ranije govorio i da je čak bio malo i blaži.

Dačić smatra da će EU, ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.

"Proširenje je lekovito za opstanak EU", naveo je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i SAD, Dačić je rekao - "kad se sloonovi svađaju, obično trava nastrada".

Kaže da je na primeru Srbije srušeno međunarodno pravo i podseća da je nedavno došao iz posete Vijetnamu.

"Kada otuda dođete, onda vidite šta znači kršenje međunarodnog prava. Kada Srbiji neko nešto zamera, takođe bih rekao da u Vijetnamu nije bilo komandne odgovornosti i da je najveći nivo koji je odgovarao narednik", naveo je Dačić.

Kada je reč o usklađivanju zajedničke spoljne i bezbednosne politike sa EU, ministar napominje da imamo rok do ulaska u EU, a ne zna se kada će to biti.

"Nadam se da će dotle da se završi sukob Zapada s Rusima. Ako se dotle ne završi, onda smo svi mi u velikom problemu pa i sama EU. Treba da gledamo svoje interese, sve je promenljivo", naveo je Dačić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva