:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2015   12:05

0

155

Dačić: Nasleđe Helsinkija ugroženo

"Kriza u i oko Ukrajine je postavila izazov pred najosnovnije i suštinske principe bezbednosti i uzdrmala iz temelja evropsku bezbednosnu arhitekturu", rekao je Dačić u govoru povodom obeležavanja 40. godišnjice Završnog akta iz Helsinkija.

On je ukazao da je Završni akt iz Helsinkija decenijama pružao čvrstu osnovu bezbednosti i stabilnosti u Evropi, ali je upozorio da su oružani sukobi ponovo realnost na evropskom kontinentu, pri čemu se principi Helsinkija krše, a nepoverenje i tenzije rastu, što može povećati rizik od provokacija i eskalacije.

"Ne bi bilo preterano reći da se sada borimo sa najtežom pretnjom po evropsku bezbednost od završetka hladnog rata", naglasio je on izrazivši uverenje da OEBS, uprkos izazovima koje nose današnje okolnosti, može da pronađe podsticaj i inspiraciju u istorijatu Završnog akta iz Helsinkija.

Dačić je poručio da se hitno mora delovati u pravcu izgradnje poverenja i zajedničkog delovanja, jer drugog izbora nema.

"Pozivam države učesnice da u većoj meri koriste našu Organizaciju. To je jedna od najboljih platformi za dijalog i zajedničko delovanje, i zato treba da zajedno radimo na jačanju njenih kapaciteta u cilju ponovnog učvršćivanja evropske bezbednosti", rekao je on.

Kako je istakao, Helsinški principi su i dalje valjani i nema potrebe za njihovim preispitivanjem, već umesto toga treba zajedno raditi kako bi se oni potvrdili i ojačali.

"U tom smislu potrebno je ozbiljno razmotriti proces reforme OEBS-a, kako bi se naša organizacija opremila potrebnim sredstvima i mehanizmima za suočavanje sa aktuelnim i nadolazećim izazovima za evropsku bezbednost", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija kao predsedavajuća, zajedno sa ostalim članovima Trojke OEBS-a, čini sve što može da pruži pomoć u postizanju mirnog rešenja ukrajinske krize, i pozvao sve strane da potpuno i bezuslovno poštuju primirje.

Dačić je upozorio i na uticaj koji bi kriza u i oko Ukrajine mogla da ima na zamrznute sukobe u Moldaviji i na Južnom Kavkazu, kao i na transnacionalne i globalne pretnje poput terorizma, organizovanog kriminala i klimatskih promena, ali i povećanog protoka migranata i izbeglica u regionu OEBS-a i šire.

Izvor: tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva