:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

194

Dačić: Kosovo nije država, ne može u Savet Evrope


Povodom najave zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da će tokom ovog meseca, a najkasnije u januaru 2018. godine, Kosovo podneti zahtev za članstvo u SE, Dačić je rekao da nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran i poručio da, ako Kosovo zbog toga što ga je veliki broj zemalja Evrope priznao, bude primljeno u Savet Evrope - to će biti politika sile. 



"Srbija će itekako znati da proceni takav odnos nekih zemalja", rekao je Dačić za Tanjug.



Istakao je da je zahtev Kosova u suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama i rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. 



Takav zahtev, dodaje, bio bi u kontradiktornosti sa Statutom Saveta Evrope i statusno neutralnom politikom organizacije prema Kosovu i Metohiji, kao i sa mišljenjem pravne službe SE iz 2008. godine. 



"Kosovo ne ispunjava bazične principe i standarde SE u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava zbog čega nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran", smatra Dačić. 



On je naznačio da je zahtev za članstvo suprotan i principu iz clana 1. Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, posto 13 članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 



"Time bi bio ugrožen i dijalog izmedu Beograda i Priština, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona. Sve ovo su činjenice. Ako Kosovo i pored ovoga, zbog toga što je veliki broj zemalja Evrope priznao Kosovo, bude primljeno u Savet Evrope, to će biti politika sile. Srbija će itekako znati da proceni takav odnos nekih zemalja", rekao je Dačić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva