Vesti
Dačić: Kosovo neće ući u Unesko

16:00, 13.08.2017

|

Izvor: RTS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će u septembru, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će biti nastavljeni razgovori sa državama o pitanju zahteva za učlanjenje Kosova u Unesko.
Foto Tanjug
Dačić je, na obeležavanju godišnjice i pomenu ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu, naglasio jaku diplomatsku aktivnost kada je u pitanju lobiranje među državama članicama UN protiv prijema Kosova u Unesko.

Dačić je naveo da Kosovo u Unesko neće biti primljeno, jer će sada protiv toga biti i one države koje su bile uzdržane.

U tom kontekstu je istakao da je Srbija jednom po tom pitanju već pobedila Stejt department, koji je prethodno, kako je rekao, pravio spisak država koje će i kako glasaju.

Dačić je, takođe, podsetio da će redovna polugodišnja sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, biti održana u sredu 16. avgusta.

Ukazao je da, iako Priština na svakoj sednici traži da se UN povuku sa Kosova, kao da velike sile poput SAD, Nemačke, Velike Britanije i Australije traže da se pitanje Kosova skine sa dnevnog reda u Saveta bezbednosti, to se neće desiti dok su stalne članice tog tela UN naši prijatelji Rusija i Kina.

"O tome treba da se glasa u UN, a Rusija i Kina imaju pravo veta i to se neće desiti. Zato je potrebno da sa Kinom i Rusijom održavamo dobre odnose", naglasio je Dačić.

Šef diplomatije potvrdio je da je Srbija poslala izaslanike u 27 zemalja da lobiraju protiv glasanja za prijem Kosova u Unesko, napominjući da mnoge države ne znaju o kojem se tačno problemu radi.

"Treba obavestiti neke zemlje o čemu se tu radi. Ako niste bili u poseti Uzbekistanu 25 godina ne možete očekivati od njega da glasa protiv prijema Kosova u Unesko", objasnio je Dačić.

Naglasio je da i sam, svaki dan, na svakom sastanku, lobira protiv Kosova i ispričao da je došao do materijala, kojim se političari iz EU pripremaju za razgovor sa njim.

"Tu stoji da najviše svog vremena provodim lobirajući protiv Kosova u međunarodnim organizacijama - to je tačno", rekao je Dačić i dodao da on šalje izaslanike da čine to isto.

Dačić je rekao da Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu, poznata i kao Sud za zločine OVK, neće raditi na osnovu naših želja, ali da očekuje da će u njemu biti više pravde za srpske žrtve i da će se pred njim naći i neki od aktulenih kosovskih političara.

"Ko će biti među optuženima, zaista je teško govoriti, ali ako sud postupa po zakonu, odnosno, osnovnim principima međunarodne pravde sigurno da će mnogi i od aktuelnih političara na KiM završiti tu", napomenuo je Dačić.

Upitan da li očekuje da se na optuženičkoj klupi tog suda nađe Ramuš Haradinaj i članovi njegove porodice, ministar je podsetio da su naši pravosudni organi tražili izručenje Haradinaja iz Francuske, ali da se to na žalost nije desilo.

"Vidite kako je međuanrodna pravda rastegljiv pojam. Kada se neki Srbin uhapsi u Crnoj Gori, izruči Hrvatskoj ili Kosovu ili iz Australije Kapetan Dragan izručuje Hrvatskoj, onda je to sasvim normalno. Sada Hrvatska poništava odluku za izručenje Srbiji navijača iz Albanije koji je pustio dron (Ismaila Morine)...to pokazuje da su od međunarodne pravde ostale samo korice", zaključio je Dačić.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić je rekao da je on pokrenuo ideju definisanja šta je srpsko, a šta albansko.

"Ja sam pokrenuo to kao jednu od ideja i ne govorim o podeli, nego o definisanju onoga što je srpsko i pod znacima navoda albansko", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li se zalaže za podelu Kosova.

Ukazujući da u Srbiji ima mnogo više onih koji smatraju da je Kosovo izgubljeno i koji misle da je dijalog pokrenut da bi se priznalo Kosovo, ministar je istakao da onome ko hoće da prizna Kosovo, nije potreban dijalog.

Naglasio je da je ova Vlada i ovaj predsednik to svakako neće uraditi, i da unutrašnji dijalog nema za cilj priznanje Kosova.

Dačić je ukazao da albanska strana uopšte ne želi da priča o statusu Kosova, te da misli da je sve rešeno i da Srbija samo treba da stavi svoj potpis - "da su oni nezavisni".

"To se nikad neće desiti", istakao je Dačić, napominjući da oni ništa ne mogu da urade bez Srbije.

"Ako Srbija nije bitna, pa što zovu Srbiju na ovaj dijalog. Zašto sami ne rešavaju probleme Haradinaj, Tači i "ostali velikani političke misli" - zato što ništa ne mogu da reše bez države Srbije", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbi su naučili lekciju da treba da budu jedinstveni bez obzira na kom prostoru na Balkanu žive i da nema razmimoilaženja između stavova zvaničnog Beograda i Srba koji žive na drugim prostorima.

"Ovo je ideja o kojoj treba da se razgovara i nije nikakva podela", naglasio je Dačić i dodao da, "ako postoji želja za dogovorom između Srba i Albanaca, lako će se sve rešiti".
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design