:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2018   13:29

0

261

Dačić je dokumentima zapušio usta prištinskim političarima


Međutim, skoro svako od ovih povlačenja, pratila je rasprava sa kosovskim političarima, koji uporno tvrde da se to nije dogodilo. Najžešći u toj borbi je Dačićev kolega sa Kosova Bedžet Pacoli.



Međutim, dokumenta iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije do kojih je "Blic" došao, govore drugačije.



1. SURINAM



Ovo je prva država na svetu koja je povukla priznanje, i to se desilo u oktobru prošle godine. Tada je srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao da se "na ovome dugo radilo i mogo razgovaralo".







Surinam Foto: Ministarstvo spoljnih poslova / Promo

Surinam





Priština je tada tvrdila da "povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu", kao i da je sve kleveta, a "Dačić šarlatan".



2. SAO TOME I PRINCIPE



Koaliciona vlada ove zemlje je 2012. godine donela odluku da prizna nezavisnost Kosova, ali je nova vlast, godinu dana kasnije, tu odluku poništila i optužila svoje prethodnike za korupciju oko priznanja.




Sao Tome i Principe Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo

Sao Tome i Principe






Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo



Kosovski zvaničnici su, međutim, tvrdili da je u Prištinu stigla "verbalna nota".



3. GVINEJA BISAO



I ovo povlačenje priznanja datira s kraja prošle godine, što je javnosti saoptio premijer Gvineje Bisao Umaro Sisko Embalo, koji je tada kazao da o priznanju Kosova nije video nijedan papir.




Gvineja Bisao Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo

Gvineja Bisao





Međutim, posle nekog vremena, javljaju se kosovski zvaničnici, koji kažu da je nezavisnost priznata, kako je rekao Pacoli, "valjano".



4. BURUNDI



Povlačenje nezavisnosti datira s početka ove godine.




Burundi Foto: Ministarstvo spoljnih poslova / Promo

Burundi



Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo






Dačić je to obznanio na desetogodišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekavši da toj "proslavi" želi da da prilog. Delegacija ove zemlje je u aprilu ove godine boravila u Beogradu.



5. LIBERIJA



Poslednja u nizu zemalja koja je povukla priznanje bila je Liberija, a u noti se, između ostalog, navodi da je Liberija 2008. godine priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo.




Liberija Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo

Liberija



Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo



Međutim, danas ova zemlja ima drugačiji stav, a to je da želi da poštuje ono što se Beograd i Priština dogovore. Ni ovo povlačenje nije prošlo bez reakcije, pa je Pacoli naveo da je u pitanju lažna vest, i da su mu to potvrdili u vladi Liberije.


Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva