:

:

TV Most

clock

April 16, 2018   12:05

0

246

Dačić: Istočno Kosovo cilj Prizrenske lige


Dačić je, upitan da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o istočnom Kosovu, rekao da ne zna šta je konkretno rekao na albanskom, ali da nema dileme oko izjave.



"Ovo nije prvi put i nije ništa novo. Kada je Isa Mustafa bio premijer i primio predsednike opština Bujanovac i Preševo, kao i predstavnike političkih partija iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, oni su takođe upotrebili izraz da je primio predstavnike istočnog Kosova. Ja sam zbog toga reagovao saopštenjima i pisao Evropskoj komisiji", rekao je Dačić novinarima.


Šef diplomatije je kazao da ono ne upotrebljavaju slučajno te termine.



"Nije Tači slučajno rekao da su na Košarama hteli da sruše granicu između albanskog naroda i dve albanske države, nije slučajno Rama govorio o tome da će se formirati Velika Albanija. Ne znam ko je ono govorio da će do Niša da dođu. To su sve njihovi ciljevi od Prizrenske lige do danas", podvukao je Dačić.



On je naglasio da samo onaj koji to neće da vidi, onaj koji to neće da sankcioniše, onaj koji to pusta ili toleriše, koji to podržava na zapadu, neće na to da reaguje.



"Kada Tači danas kaže i preti puškama, treba da svi mi znamo da će ipak morati da pita one čije su te puške. Srbija na to ne reaguje na takav način da ne podgreva atmosferu, već je smiruje", ukazao je šef srpske diplomatije.



Kada je reč o neformalnoj reakciji NATO na privođenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, Dačić je rekao da je dat nalog šefu Misije pri NATO da ustanovi da li postoji neko zvanično reagovanje ili je reč samo o novinskim tekstovima.



Podsetio je da postoji jasna procedura obaveštavanja o prelasku administrativne linije i da je Srbija ispoštovala te procedure.



"Te procedure su bile deo dijaloga koji je vođen. Marko Đurić je učestvovao u dijalogu kada su se te stvari dogovarale. Jedan deo se tiče mogućnosti da se odredi po jedna osoba koja će moći brže i operativnije da prelazi administrativnu liniju. Jedna od njih je Đurić, a sa njihove strane Edita Tahiri. Srbija je u potpunosti ispoštovala proceduru", podvukao je on.



Dačić je kazao, vezano za nezvanično reagovanje NATO u kojem se tvrdi da Priština nije tražila dozvolu za akciju na severu pokrajine, ukazao da je to važno pitanje za nas jer je NATO preuzeo obavezu na sebe.



Podsetio je da su Aleksandar Vučić, Hašim Tači i Ketrin Ešton, pre potpisivanja sporazuma išli u sedište NATO kako bi on garantovao da neće biti dozvoljeno nikakvim oružanim snagama da dolaze na teritoriju severa, bez odobrenja Kfora i obaveštavanja šefova lokalne samouprave.



"Ako je ovo zvanična izjava NATO, onda je to još jedan stari pokušaj simetrije krivice - svi su pomalo krivi", kritikovao je Dačić, dodajući da je i Bedžet Pacoli rekao da je sramota šta su uradili Đuriću.



Upitan za Samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji, Dačić je kazao da još nije doneta odluka o tome ko će iz Srbije na njemu učestvovati.



Podsetio je da Srbija nikada ne učestvuje na skupovima na kojima je Kosovo, a gde se govori o državama, već samo gde se koristi formulacija „učesnici u procesima o Zapadnom Balkanu“.



"Poziv je upućen šefu države, a samit okuplja šefove država ili vlada. Zato je pitanje za predsednika i premijerku ko će na njemu učestvovati“, rekao je Dačić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva