:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2015   12:05

0

122

Dačić imao bilaterale na marginama Saveta OEBS-a

Ministar Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova Kanade Stefanom Dionom.

Šef srpske diplomatije čestitao je kanadskom kolegi imenovanje na dužnost i poželeo novoj kanadskoj vladi puno uspeha u radu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom razgovora je bilo reči o perspektivi bilateralnih odnosa, pri čemu je izneta obostrana spremnost za jačanje političkog dijaloga i saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Tokom susreta sa ministrkom inostranih poslova Kraljevine Švedske Margot Valstrom naglašeno je da su bilateralni odnosi dobri i da postoji prostor za njihovo unapređenje u svim oblastima, navodi se u saopštenju. Švedska ministarka je pohvalila srpsko predsedavanje OEBS-u i ponovila snažnu podršku Švedske procesu evrointegracija Srbije.

Razgovarano je i o problemu migracija i potrebi iznalaženja adekvatnih rešenja na evropskom nivou.

Dačić je predstavio iskustva Srbije u suočavanju sa ovim problemom i saradnju sa susedima u tom smislu.

U razgovoru sa zamenikom ministra inostranih poslova Avganistana razmatrane su mogućnosti za oživljavanje saradnje dve zemlje i izražen je obostrani interes za održavanje političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova tokom kojih bi se definisale oblasti moguće saradnje.

Avganistanska strana je pokazala poseban interes za saradnju u oblasti obrazovanja.

Zamenik ministra inostranih poslova Avganistana Karzai zahvalio je Dačiću na gostoprimstvu i pohvalio srpsko predsedavanje OEBS-u, navodi se u saopštenju.

Dačić je imao kraći susret sa britanskim ministrom za Evropu Dejvidom Livingtonom, koji je pohvalio srpsko predsedavanje OEBS-u u uslovima suočavanja sa ozbiljnim izazovima.

Dvojica ministara su izrazila očekivanje u pozitivan ishod rada Ministarskog saveta OEBS-a.

Tokom susreta Dačića i ministra inostranih poslova Ukrajine Pavela Klimkina, ukrajinski ministar je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je srpsko predsedavanje OEBS-u odgovorilo na krizu u Ukrajini.

Dva ministra su zajednički istakla potrebu ulaganja dodatnih napora za unapređenje bilateralnih odnosa dve bliske i prijateljske zemlje.

Ministar Klimkin je najavio da će tokom naredne godine posetiti Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva