:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 19, 2018   16:12

0

189

Dačić: Imamo podršku Konga po pitanju KiM


Ivica Dačić je istakao da Srbija baštini jugoslovensku politiku prema celoj Africi i dodao da je u bivšoj SFRJ održana prva konferencija nesvrstanih zemalja, kao i da je Srbija 25. maj proglasila za Dan prijateljstva s narodima Afrike.




Kako je saopšteno, Dačić je upoznao sagovornika sa pozicijom Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, zahvalio je na čvrstom i principijelnom stavu Demokratske Republike Kongo po ovom pitanju i obavestio o pregovorima koji se vode u Briselu.



Ministar je rekao da Srbija želi da razvija saradnju sa Kongom u svim oblastima, trgovinskoj razmeni, obezbeđivanju stipendija za studente iz Konga, kao i saradnju u oblasti nauke i sporta.



Ministar Demokratske Republike Kongo je naglasio da se njegova zemlja takođe zalaže za ekonomsku saradnju sa Srbijom i da ova poseta upravo treba da bude korak ka tom cilju. 



On je istakao da je srećan što je posetio Srbiju, kao i da se oseća posebno počastvovan, jer se nalazi u gradu gde je održana Prva konferencija nesvrstanih zemalja.



U vezi sa pitanjem Kosova i Metohije naglasio je da Kongo ima potpuno razumevanje za našu poziciju, da se zalaže za princip nepovredivosti granica, kao i da je podrška njegove zemlje pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbiji nedvosmislena. 



Sagovornici su se saglasili da tradicionalno prijateljski odnosi dveju zemalja, koji imaju dugu i bogatu istoriju, treba da budu i osnova ekonomskoj saradnji, uzajamnoj podršci na međunarodnom planu i podršci u međunarodnim organizacijama.




 


Izvor: RTS

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva