:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2017   12:05

0

126

Dačić i Nikitin o razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje

Dačić i Nikitin su se sastali nakon svečanog otvaranja izložbe "Ekspo - Rusija Srbija 2017", koja se po četvrti put održava u Beogradu.

Ivica Dačić i njegov sagovornik su razvoj trgovinskog ekonomskih odnosa razmotroli posebno sa aspekta približavanja srpske privrede ruskim investitorima, realizacije postignutih dogovora, kao i novih zajedničkih projekata.

Obostrano je ocenjeno da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje ekonomske saradnje, na čemu treba posvećeno raditi, dok ova i slične manifestacije umnogome doprinose direktnom povezivanju relevantnih privrednih subjekata dve države, saopšteno je iz MSP-a.

Dačić je, nakon otvaranja izložbe "Ekspo-Rusija Srbija 2017" i sastanka sa Nikitinom rekao novinarima da je imao veoma dobre i konstruktivne razgovore sa prvim zamenikom ministra industrije i trgovine Ruske Federacije i da je zaključeno da dve zemlje moraju da budu konkretne, kako bi unapredile spoljnotrgovinsku razmenu, koja je, kako je naglasio ispod mogućnosti.

"To što se volimo, volimo se, ali treba da radimo i potrebna nam je posvećenost realizaciji konkretnih projekata", rekao je Dačić.

Dodao je da mu je Nikitin rekao da postoji mnogo ruskih firmi koje su zainteresovane da u Srbiji lokalizuju svoju proizvodnju, odnosno da naprave rusku industrijsku zonu i logističke centre sa tendencijom da se prodaja realizuje ne samo na srpskom i ruskom tržištu već i na tržištu EU , drugih zemalja u regionu.

Dačić je istakao da u svetu svi "sede na dve stolice" kad je reč o ekonomiji, te da i mnogi evropski investitori ulažu u Srbiju da bi ovde proizvodili, a izvozili u Rusiju.

"Isto tako i mnogi ruski investitori dolaze u Srbiju da bi ovde proizvodili, a zatim izvozili u Evropsku uniju. To je ekonomija i ne treba mešati političke i ekonomske teme", naglasio je prvi potpredesnik Vlade Srbije.

Prema rečima Dačića, Srbija i Rusija treba da resetuju ekonomske odnose u smislu nekih dobrih projekata koji su od kapitalnog značaja, a ne da se ide od projekta do projekta.

On je kazao da je u današnjim razgovorima sa Nikitinim učestvovao i ministar Republike Srpske Petar Đokić i da je interes i RS da unapređuje saradnju sa Rusijom.

Nikitin je kazao da Srbija i Rusija imaju dobru ekonomsku saradnju i da je u prošloj godini fizički obim voza i izvoza bio čak nešto veći od planiranog.

"Moramo svi da se pozabavimo da se poveća i vrednost i količina izvoza i iz Srbije i iz Rusije, jer su svi ekonomski uslovi za to stvoreni", rekao je on i dodao da se objektivno predviđa povećanje trgovinske razmene dve zemlje u narednom periodu.

Prema rečima Nikitina, izložba koja je danas otvorena je veoma važna za unapređenje i jačanje poslovnih odnosa Srbije i Rusije i da postoji predlog da se ovakve manifestacije održavaju dva puta godišnje.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva