:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2018   12:05

0

182

Dačić i Mesahel za veću saradnju Srbije i Alžira


Mesahel je nakon sastanka sa Dačićem istakao da su srpske kompanije dobrodošle u Alžir, dok je šef srpske diplomatije zahvalio na principijelnom stavu Alžira da ne prizna nezavisnost Kosova.



Alžirski ministar je istakao da ta zemlja, uprkos pritiscima nije priznala Kosovo i uvek je bila na strani teritorijalnog integriteta Srbije, "osim ako vlada i narod ne odluče drugačiije".



Mesahel je dodao i da se situacija u vezi sa Zapadnom Saharom mora rešiti u okviru UN, te da je to "pitanje dekolonizacije", a da su pitanje prava na autonomiju i pitanje teritorijalnog integriteta dve različite stvari.



On je poručio da su srpske firme ostavile trag u Alžiru, kao i da su kompanije iz naše zemlje konkurentne i dobrodošle na tenderima u toj zemlji, za različite projekte.



Kako je rekao, saradnja Alžira i Jugoslavije je bila izuzetna, jer je Jugoslavila pružala političku podršku i podršku u oblasti obuke kadrova, i dodao da odnosi dve zemlje mogu da budu primer drugima.



Dačić je istakao da su srpski i alžirski narodi bratski i da ih povezuje prijateljstvo i saradnja duga više od 50 godina, te da želi da se ti odnosi i dalje razvijaju.



Srbija je, dodao je, zainteresovana za nastavak i intenziviranje političkih konataka na najvišem nivou, tako da se očekuje realizovanje posete predsednika oba doma parlamenta, premijera i drugih ministara Alžira Srbiji.



Posebno je istakao da postoji prostor za razvoj ekonomske saradnje, jer je 30 miliona evra trgovinske razmene mala cifra u odnosu na mogućnosti.



Najavio je da u junu ili julu sledi sednica Mešovitog komiteta, koja će biti podsticaj daljem radu i saradnji.



Dodao je da je saradnja u oblasti odbrane i namenske industrije veoma dobra, a da je Srbija zaintersovana za sporazum o vazdušnom saobraćaju i spremna da sarađuje u borbi protiv terorizma i razmeni bezbednosnih informacija.



Zahvalni smo Alžiru na razumevanju situacije u našem regionu i na principijenlnoj poziciji da ne prizna nezavisnost Kosova.



"Jedni druge treba da podržavmo u međunarodnim telima i nastojanjima da do rešenja dolazimo dijalogom u UN. Veoma je važno, jer smo daleko, da se međusobno informišemo o situaciji u našem i njihovom regionu. Želimo da podržimo mirno rešenje problema Zapadne Sahare, pre svega kroz UN", rekao je Dačić.



Danas su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i Mesahel potpisali Memorandum o razumevanju dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja i obnovljivih energija, dok su Mesahel i Dačić parafirali sporazum u oblasti omladine i sporta od 2018-2020. godine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva