:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 22, 2018   12:05

0

187

Dačić i Lavrov: Tačijeva izjava ne menja ništa


Upitani da prokomentarišu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi "pomoglo" kada bi Rusija priznala Kosovo, šefovi diplomatija Srbije i Rusije rekli su da takav njegov stav ne menja ništa.



Lavrov je rekao da je Rusija iznela svoj stav po pitanju Kosova i da njegova izjava ne može to da promeni.



"On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optužni za izvršenje ratnih zločina", rekao je Lavrov i ponovio da je Rusija privržena Rezoluciji 1244 UN "za razliku od nekih evropskih zemalja".



Dačić je, povodom te izjave Tačija rekao da smatra da bi "bilo logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje", kako bi se stišala "velikoalbanska histerija", koja je najveća pretnja stabilnosti u regionu".



Šef srpske diplomatije naglasio je da je zvaničan stav Srbije da je zadovoljna nivoom saradnje sa Rusijom, koja "nije samo na papiru", već je zaista sadržajno, strateško partnerstvo.



"Veoma sam zahvalan na stalnoj podršci Rusije, kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dobro je poznato da je Rusija stavila veto na pokušaj da se srpski narod optuži za genocid, a ima i razumevanja za poziciju Srbije, kada je reč o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.



Dačić je podsetio da je robna razmena sa Rusijom 2,5 milijardi dolara, kao i da Srbija i Rusija zajednički realizuju mnogobrojne projekte.



"Lavrov i ja imamo dogovor da se svake godine redovno sastajemo u Srbiji i Rusiji, kako bismo doprineli razvoju bilateralnih odnosa i drago mi je da je baš sada, kada obeležavamo 180 godina diplomatskih odnosa naše dve zemlje, on tu, kao jedan od najvećih prijatelja Srbije u svetu", rekao je Dačić.



Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da 180 godina diplomatskih odnosa odražava istinsku veličinu prijateljstva dve vlade, kao i da je bio impresioniran ceremonijom polaganjem venaca i otvaranjem kupole na Hramu Svetog Save.



"Detaljno smo razmotrili stavove po pitanju međunarodnih odnosa. Imamo jedinstveno mišljenje da mešoviti komitet sa Dačićem i Rogozinom na čelu ima veliku ulogu. Oni su, na nedavno održanom sastanku, zaključili da je došlo do unapređenja odnosa naše dve zemlje u periodu nakon posete predsednika Vučića Rusiji", rekao je Lavrov.



Naveo je da i da se Rusija vodi istim principima, kada su u pitanju stavovi u UN, OEBS, Savetu Evrope i potvrdio privrženost Rusije međunarodnom pravu i poštovanju Rezolucije 1244.



Ruski šef diplomatije dodao je da situacija u Evropi "nije zdrava" zbog nekih članica NATO i EU, koje pokušavaju da pojačaju konfrontaciju, navodeći primer ulaska Crne Gore u NATO, ocenjujući da se to pokušava i u Makedoniji i u BiH.



Lavrov je zaključio da Srbija i Rusija, po međunarodnom dnevnom redu, imaju jako široko podudaranje stavova.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva