:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2018   12:05

0

109

Dačić i El Daheri o saradnji Srbije i UAE


Poželevši dobrodošlicu ambasadoru i uspešan mandat, ministar Dačić je u srdačnom razgovoru preneo uverenje da će on nastaviti sa aktivnostima na unapređenju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, kao što je to uspešno činio prethodni ambasador Emirata i istakao da u tome može da računa na njegovu i podršku institucija u Srbiji.
Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo povodom tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa i uzlaznog trenda u saradnji dve zemlje u poslednjih pet godina, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Ukazao je da ima prostora za intenziviranje bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede, odbrane, energetike, građevinarstva, kao i povećanje ukupne robne razmene koja je u 2017. iznosila nešto više od sto miliona evra.Ministar je izneo da niz do sada potpisanih bilateralnih sporazuma predstavlja važan pravni okvir za dalji razvoj međusobnih odnosa, u očekivanju skore finalizacije i potpisivanja novih.Takđe je izneo i da očekuje pozitivan odgovor Emirata na jednostrano ukinute vize Srbije.Šef srpske diplomatije istakao je "izuzetno srdačnu komunikaciju lidera dve zemlje, kao i susrete sa svojim homologom, čija se poseta Srbiji očekuje". Obavestio je da je u postupku imenovanje ambasadora Srbije u Emiratima i da je reč o iskusnom diplomati, uz uverenje da će njegovo skoro stupanje na dužnost dati značajan doprinos daljem unapređenju kako bilateralne, tako i multilateralne saradnje sa Emiratima.
Ambasador El Daheri, zahvalivši se ministru Dačiću na prijemu, istakao je želju i spremnost njegove zemlje da sa Republikom Srbijom gradi izuzetne bilateralne odnose, što se, između ostalog, manifestuje i kroz odobreni zajam Srbiji uz minimalni interes i posebne olakšice. Ambasador je ukazao na strateško partnerstvo između dve zemlje, kojim je osnovana nova kompanije "Er Srbija". Izneo je da će njegova misija biti posvećena jačanju sveukupne bilateralne saradnje, koja, bez obzira na geografsku udaljenost, ide u pravcu ostvarenja zajedničke vizije u interesu dve zemlje.On je zahvalio diplomatskim predstavnicima Srbije u Abu Dabiju, pozitivno ocenivši njihov rad i aktivnosti. Izneo je da su Emirati imenovali Sultana Džabera, državnog ministra, za kopredsednika Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa Republikom Srbijom, te da se u tom smislu očekuje imenovanje kopredsednika Mešovitog komiteta sa naše strane. Ambasador El Daheri je izneo da je pitanje recipročnog ukidanje viza već razmatrano u Emiratima i da možemo očekivati pozitivan odgovor, saopšteno je iz MSP.
 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva