:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2017   12:05

0

147

Dačić i Bišop o daljem unapređenju dijaloga

Dačić i Bišop su takođe istakli značaj negovanja tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa i razvoja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

U razgovoru je ukazano da je ovo je prva poseta jednog šefa australijske diplomatije Srbiji nakon više od trideset godina.

Ocenjeno je da postoji potreba za produbljivanjem i širenjem spektra ekonomske saradnje u oblastima kao što su istraživanje i eksploatacija rudnika, investicije, poljoprivreda i turizam, uz saradnju u sportu, kulturi i drugim oblastima.

Ministar Dačić je informisao australijsku stranu o aktuelnoj fazi u dijalogu sa Prištinom i našim stavovima u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, te ukazao na neophodnost doslednog poštovanja međunarodnog prava.

Imajući u vidu brojnost predstavnika naše dijaspore u Australiji, sa naše strane je istaknuta posvećenost daljem unapređenju položaja srpske zajednice u Australiji, kao jednog od važnih faktora u odnosima Srbije i Australije.

Izražen je i interes za dalje pojednostavljenje postupka apliciranja i dobijanja australijskih viza za državljane Srbije.

Srbija zainteresovana za produbljivanje odnosa sa Australijom

Srbija je zainteresovana za dalje produbljivanje odnosa sa Australijom, posebno ekonomskih, jer tamo živi 60.000 onih koji su se na popisu izjasnili da su Srbi i oni su važan aspekt saradnje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Australije Džuli Bišop, rekao da je Srbija posebno zainteresovana za saradnju u rudarstvu, jer australijska kompanija Rio Tinto već radi istraživanja rude jaderita u Srbiji, u šta je do sada uložila 90 miliona dolara.

To je ruda koja će biti od velikog značaja za svet u narednim vekovima, konstatovao je Dačić i poručio da je Vlada Srbije zainteresovana da taj projekat dovede do kraja.

Dačić je saopštio i da su dve države rešile pitanje korišćenja vozačkih dozvola, pa više neće trebati međunarodne, a razgovarano je i o postizanju sporazuma o socijalnom osiguranju.

Bišop je ocenila da je Srbija jedna od zemalja sa kojom Australija ima zajedničke ciljeve na međunarodnom planu, jer je važno da u vreme previranja države dele zajedničke stavove i vrednosti.

Ona je naglasila da je važno da je Srbija opredeljena za put u Evropsku uniju, jer je ona važna u očuvanju stabilnosti i mira u svetu.

Australija želi da vidi Srbiju kao deo tih snaga, poručila je ona.

Bišop je rekla da je uverena da će, pored Rio Tinta, u Srbiju doći i druge australijske rudarske kompanije i pokazati interes za investiranje.

Ona je pohvalila srpsku dijasporu u Australiji, jer je aktivna i puno je doprinela ekonomskom napretku zemlje i bogatstvu društva, a istovremeno je zadržala svoju kulturu, jezik i istorijsko nasledstvo.

Dačić: Istorijska poseta australijske šefice diplomatije

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je poseta šefice australijske diplomatije Džuli Bišop Beogradu od istorijskog značaja istakavši da je Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje dve zemlje.

"Tražili smo po arhivama i ne možemo naći kada je poslednji put šef australijske diplomatije bio ovde. Ovo je istorijska poeta i dobra prilika za novi početak odnosa," rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sveukupni odnosi su dobri, a Srbija je zainetresovana za njihovo dalje unapređenje.

"Tome bi trebalo da doprinesu naše međusobne posete na visokom nivou“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Dacić je podsetio da veliki broj pripadnika srpske dijaspore koji živi u Australiji, rekavši da se 60.000 njih izjasnilo da su poreklom iz Srbije.

"Mi uvek preterujemo kada govorimo o brojkama dijaspore, kažemo da ima 200.000, a neka ih ima i 100.000 pa smo zadoviljni“, šaljivo je konstatovao.

Dačić rekao da želi kontinuitet u odnosima sa Australijom i da je s tim u vezi uspostavljen mehanizam konsultacija dva ministarstva, koje su održane u maju na nivou pomoćnika ministara.

"Imamo interes za razvoj saradnje, naročito u obalsti ekonomijie. Trgovinska razmena je veoma mala, nije adekvana tako globalnoj sili kao što je Australija, iznosi svega 15 miliona dolara. To može i mora da bude mnogo veće“; podvukao je on.

Dačić je rekao da je Srbija zainteresovana i za povećanje investicija iz Australije.

Naveo je da već postoje dva projekta sa izvođačima iz Australije.

Prvi je, prema njegovim rečima, daleko odmakao, a radi se o kompaniji "Rio Tinto“, koja vrši ispitivanje eskploatacije rude litijuma u Loznici, na šta je utrošila već 90 miliona dolara.

"Pošto idemo u eru industrijske revolucije i modernih tehnologija, to je ruda koja će biti od velikog značaja za svet. Zato je naš interes da se tome posvetimo", naglasio je on dodajući da je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa gošćom iz Australije izrazila zainteresovanost da se taj projekat nastavi i dovede do kraja.
Drugi projekat su arheološke iskopine u Glacu pored Sremske Mitrovice.

"To je projekat kojem Australija pridaje veliki značaj, a i mi smo zaintersovani jer omogućuje razmenu stručnjaka i promociju nasish arheoloških nalazišta iz rimskog vremena", kazao je Dačić.

Govoreći o privredi Dačić je konstatovao da je IT sektor u Srbiji doživeo, protekle decenije, pravi bum.
"Uvek govorimo da su maline naš najznačajniji izvozni proizvod, ali izvoz softvera je dva ili čak tri puta veći od malina. A izvoz softvera pre 10 godina bio je nula, a sada je već 750 miliona evra, što je za nas veliki napredak", podvukao je on.

Rekao je da je sa gošćom razgovaroa i o mogućnostima nastupa na trećim tržištima, predlozivši da se napravi zajednički sastanak sa regionom vezano za ekonomske interese koje možemo zajedno da imamo.
Dačić je posebno podvukao podatak da je Australija rekorder u privrednom rastu, pošto je 26 godina zaredom beležila rast BDP-a, i da je poslednaj recesija u toj zemlji bila daleke 1991.godine.

"Voleli bismo da se u u budućnosti ugledamo na tu zemlju. Barem u narednih deset godina da imamo značajan rast i veoma bi napredovali", kazao je on.

Što se tiče saradnje dve zemlje tiče on je rekao da je rešeno pitanje priznavanja vozačkih dozvola, da se razgovara o sporazumu o socijalnom osiguranju, ali i da je Srbija zainteresovana za pojedinstavljenje procedure dobijanja viza.

S tim u vezi je podsetio da nema oslobađanja od viznog režima s obzirom na geografski položaj Australije.
"I britanska kraljica, koja je nominalno šef te države mora da zatraži vizu da bi došla u posetu. Imajte to u vidu kada tražite viznu liberalizaciju" rekao je Dačić.

Preneo je da je sa australijskom koleginicom dogovorio da nastave dobru komunikaciju, saradnju na multilateralnom planu, i jedni druge podržavaju u međunarodnim organizacijama.

Bišop je rekla da je iskoristila priliku posete istočnoj Evropi da pokaže zainteresovanost Australije za jačanje veza sa Srbijom.

"Australija poksusava da dosegne do zemalja sa kojima ima zajednički cilj, a Srbija je demokratija koja je posvećena slobodnom trzištu i ljudima, kao i međunarodnom pravu. Imamo zajednički okvir i veoma je važno da u vreme međunarodne nesigurnosti i previranja zajedno delimo poglede i promovišemo iste stavove", rekla je ona.

Bišop je istakla da je Australija ohrabena činjenicom da je nova srpska vlada posvećena priključenu EU.
"Mi EU vidimo kao globalnu silu i čuvara mira. Vidim Srbiju kao deo te globalne sile", naglasila je ona.

Ukazala je da je Australija 13-ta najznačajnija ekonomija sveta, koja je oborila rekord da 26 godina zaredom ima ekonomski rast, što nije slučajnost, već posledica više godina ekonomskih reformi, otvorene ekonomije orijentisane na izvoz i stalne potrage za novim tržištima.

Prema njenim rečima Rio Tinto, koja je aktivna u Srbiji je globalna firma s reputacijom da je socijalno odgovorna i posvećena ekološkoj zaštiti.

Projekat u Srbiji, kako je kazala, doprineće ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta.
Izrazila je uverenje da će i druge rudarske kompanije iz Australije doći u Srbiju, te dodala da postoji zainteresovanost biznismena za proširenje svojih aktivnosti u Srbiji.

Bišop je ocenila da je Srbija stabilna i prosperitetna, a da je diversifikacija privrede jedan od ključnih faktora uspeha australijske ekonomije.

I ona, kao i Dačić, osvrnula se na dijasporu, rekavši da koliki god da je broj ona je aktivna i doprinosi bogatstvu australijskog društva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva