:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2017   12:05

0

131

Dačić: EU i Rusija da smanje tenzije, inače će svet biti u problemu

Šef diplomatije tako je pojasnio izjavu koju je nešto ranije dao da će EU biti u problemu ukoliko se pomenuti problemi ne reše.

- Srbija ima rok do prijema u članstvo EU, a to je prilično dug rok i svi očekujemo da se tenzije do tada smire i odnosi na relaciji Brisel - Moskva reše. Ako do toga ne dođe, ceo svet će biti u problemu. To je poenta - objašnjava Dačić za naš list.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i Sjedinjenim Državama, Dačić je rekao “kad se slonovi svađaju, obično trava nastrada”.

- Sad je jedna teza da mi imamo korist od sankcija Rusiji. To je apsolutna glupost zato što je naša spoljnotrgovinska razmena manja, a zapadnih zemalja veća nego ranije - rekao je on i dodao da zemlja koja je mala poput Srbije mora da traži “svoje mesto pod suncem”.

Odnos Srbije sa Rusijom tema je koja poslednjih meseci najviše opterećuje Zapad. Javna je tajna da je upravo srpsko-ruski odnosi čine glavni deo agendi svih sastanaka zvaničnika iz Srbije sa diplomatama iz Vašingtona, Brisela, Berlina.

Stav Srbije je jasan - sankcije Rusiji nećemo uvesti, čak i po cenu članstva u EU. Drugi problem koji je trn u oku Zapadu jeste rusko-srpski humanitarni centar u Nišu. Rusija insistira da njeno osoblje dobije diplomatski status kakav imaju pripadnici NATO, Zapad se buni protiv toga jer smatra da nema opravdanog razloga, osim pokušaja ruske strane da proširi svoj uticaj u ovom regionu. Srbija je zbog tradicionalnih, istorijskih i kulturnih veza pogodan saveznik za to.

Jedan diplomata iz Brisela poverio je “Blicu” da je Kosovo prestalo da bude glavna tema sastanak srpskih političara i predstavnika međunarodne zajednice.

- Ta tema je skrajnuta. U Briselu, Londonu, Berlinu i Vašingtonu vaše državnike uvek prvo pitaju za Rusiju i zašto se njen uticaj u vašoj zemlji širi umesto da smanjuje - kaže naš sagovornik.

Kolika je Rusija smetnja Srbiji vidi se i po poslednjoj poseti Vučića Berlinu kada je predsednika Srbije kancelarka Angela Merkel obavestila o podršci koju je u tom smislu tražila od američkog predsednika.

- Ona je poručila Vučiću da je od Trampa tražila da se Vašington i EU više uključe u dešavanja u ovom regionu - ispričao je svojevremeno diplomatski izvor “Blica”.

Junker: Srbija u EU do 2025.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker uputio je pismo predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU o strategiji širenja Unije u kojem je najavio da Komisija planira da do kraja naredne godine izradi strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore sa perspektivom pristupanja 2025. godine. U Junkerovom pismu Srbija i Crna Gora se pominju kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Uniji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva