:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2018   08:45

0

284

Dačić: Dođite, uverite se lično


"Naši ključni interesi su povećanje nemačkih investicija u infrastrukturne projekte, saradnja u oblasti auto-industrije i energetike, poljoprivredno-prehrambeni sektor, IT i turizam", rekao je Dačić na ceremoniji obeležavanja 20 godina Registrovanog udruženja berlinskih privrednika "Berlinski privredni razgovori"..



On je, u diskusiji na temu "Zapadni Balkan u Evropi - mogućnosti i izazovi" izrazio očekivanje da će rezultat ovog skupa biti odluka privrednika Berlina da i oni postanu deo impresivne nemačke poslovne zajednice u Srbiji. Prema njegovim rečima, Srbija je, na svom putu ka punopravnom članstvu u EU, sprovela niz reformi u ekonomskoj, ali i u oblastima vladavine prava, funkcionisanja državnih i lokalnih organa uprave, digitalizacije i slično.



"Time je, istovremeno, stvorila izuzetno povoljne uslove za poslovanje i investiranje stranih kompanija u Srbiji. Najbolji dokaz da se takva politika pokazala uspešnom su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni naše dve zemlje, broju nemačkih firmi koje posluju u Srbiji i u nju investiraju", istakao je Dačić. On je sa zadovoljstvom konstatovao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.



"Srbija želi da sa Nemačkom dodatno unapredi i produbi ekonomske veze, jer smo uvereni da upravo u toj oblasti možemo da, u dogledno vreme, postignemo još bolje rezultate. U periodu januar-jul 2018. godine ukupna robna razmena između dve zemlje iznosi 2,83 milijarde evra. Izvoz R. Srbije u SRN je iznosio 1,15 milijardi evra, a uvoz 1,68 milijardi evra, dok je u 2017. godini robna razmena između dve zemlje po prvi put premašila iznos od 4 milijarde evra i iznosila 4,34 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 10,3 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je ukupna razmena bila manja za čak 404,3 miliona evra i iznosila oko 3,94 milijarde evra", napomenuo je Dačić. On je, takođe, istakao da u Srbiji posluje preko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 47.000 radnika.



"Ubeđen sam da će ovakvi impresivni rezultati i pozitivna iskustva vaših poslovnih ljudi i za vas koji ste danas ovde prisutni biti podstrek da ozbiljno razmotrite poslovanje u Srbiji", poručio je Dačić berlinskim privrednicima.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva