:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

118

Dačić: Srbija za jačanje uloge UN

"U osnovi poštovanja međunarodnog prava i vladavine prava pre svega je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, a rešenje svake krize, ne vojna intervencija, već samo dijalog", rekao je Dačić na otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN, pod nazivom "Osvrt na istoriju, potvrda snažne posvećenosti svrsi i principima Povelje UN".

Jedna suverena država, prema njegovim rečima, ne može nastati tako što će poništiti postojanje i suverenitet druge, a prava građana jedne zemlje ne smeju da budu ostvarena kroz kršenje prava drugih.

Dačić je istakao da Srbija podržava napore da se sagledaju i pronađu mogućnosti i načini unapređenja rada svih organa i tela UN, posebno na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i jedinstvenog reagovanja na najsloženije bezbednosne izazove i pretnje.

On je naveo da zajednički cilj - učiniti svet boljim, razvijenijim i pravednijim - podrazumeva međunarodnu saradnju zasnovanu na načelima jednakosti država, odricanju od upotrebe sile, nemešanju u unutrašnje stvari drugih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, mirnom rešavanju sporova i međusobnom poštovanju.

To su osnovni principi kojima se Srbija rukovodi i u svojoj spoljnoj politici i kao predsedavajući OEBS-u, naglasio je Dačić.

On je rekao da je partnerstvo OEBS-a sa UN od vitalnog značaja za očuvanje dugoročnog mira i bezbednosti na geografskom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka.

"Jedini put do mira i prosperiteta, u šta smo se uverili na našem primeru nakon teškog i izazovnog perioda tokom 1990-ih godina, a skorije i na prostoru Kosova i Metohije, jeste međusobna saradnja, uvažavanje i poštovanje", naglasio je Dačić.

"Tolerancija svake vrste, naročito verske, jeste ključ za prevazilaženje problema s kojima se moderan svet na sve suroviji način suočava."

Dačić je ocenio i da prinudnim merama treba pribegavati samo kao krajnjem sredstvu i samo u slučajevima kada su međunarodni mir i bezbednost realno ugroženi ili povređeni.

"Dijalog koji se upravo vodi pod pokroviteljstvom EU između Beograda i Prištine najbolje pokazuje u praksi našu rešenost i potpunu posvećenost normalizaciji odnosa i iznalaženju trajnog i održivog političkog rešenja za Kosovo", istakao je šef srpske diplomatije.

Primetivši da se broj kriznih žarišta u svetu povećava, Dačić je rekao da je Srbija ponosna na svoju lidersku poziciju u regionu jugoistočne Evrope po učešću i doprinosu misijama UN.

"Kao predstavnik zemlje koja ima angažovane pripadnike u osam misija UN, želim da naglasim da bezbednost onih koji učestvuju u kreiranju i sprovođenju globalnog mira mora da bude jedan od prioriteta", poručio je on.

Ministar Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, boravi do 26. februara u SAD, gde će, pored učešća u aktivnostima UN, razgovarati i sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva