:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2015   12:05

0

136

Da uradimo kao Nemci i Francuzi posle II S. rata



Rama je to rekao u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Hrabrost koju su Nemačka i Francuska pokazale posle Drugog svetskog rata bez obzira na krv koja prolivena može da nas ohrabri da i mi krenemo dalje u izgradnju suživota u miru bez obzira na verske i ostale razlike", rekao je Rama.

Ukazao je da bez obzira što, kako je rekao, između Srbije i Albanije postoji "brdo problema", to ne znači da se "nećemo potruditi da kroz dijalog sa Srbijom te razlike ublažimo".

Od današnjeg sastanka, rekao je, očekuje više nego od onog u Beogradu pre šest meseci kada je postignuto dosta sporazuma među kojima i onaj o priznavanju diploma.

Albanija, istakao je, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

Zato je, kaže, nastavak đialog od životne važnosti za čitav region.

Rama je srpskom premijeru poželeo dobrodošlicu, istakao da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će posle toga Vučić moći svojim sunarodnicima da kaže da mogu slobodno da dolaze u Albaniju, narodčito u vreme leta.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svesni činjenice da dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", rekao je Rama.

On je rekao da veruje da će zajedno uspeti da unaprede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

Albanski premijer je izrazio i nadu da će de države i da unaprede zajedničke projekte u oblasti infrastrukture.

"Želimo da odmrznemo odnose između naše dve zemlje", rekao je albanski premijer.

"Želimo region bez granica. Između Srba i Albanaca ne želimo barijere", istakao je Rama.

"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU", rekao je Rama i dodao da Srbija i Albanija imaju mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku dveju država.

Govoreći o nedavni događajima u Kumanovu, albanski premijer je rekao da Albanija sa nesumnjivim interesovanjem prati razvoj situacije, pre svega šta se dešava sa Albancima u Makedoniji.

Ti događaji, istakao je, potvrdili su osetljivost mira u regionu i na čitavom Balkanu.

Za Albaniju je, naveo je, neprihvatljivo ugrožavanje teritorijalnog integriteta bilo koje države i smatra da je to neprihvatljivo za održavanje demokratskog, stabilnog i održivog mira u regonu.

Rama je rekao da svaki pokušaj ekstremizma i terorizma treba strogo osuditi, kao i ugrožavanje pripadnika drugih nacionalnosti.

"Naš mir je san Evrope i način da ostvarimo svoje snove za ulazak u EU. EU jedini cilj za ujedinjenje svih naših zemalja i mesto u kojem će biti ostvareni svi naši ciljevi", naveo je albanski premijer i zaključio da Albanija želi intenziviranje odnosa sa Srbijom kao "znak novog vremena koje dolazi".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva