:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 16, 2018   09:27

0

203

Da li ćemo svi biti potencijalni donori organa?


Od početka godine u Srbiji organi šesanestoro donora spasli su i produžili više od 40 života. Zakon o transplantaciji organa od sutra je pred poslanicima Narodne skupštine. Iako, na prvi pogled nema nedoumica o značaju transplantacije, pojedine odredbe izazivaju polemike.



Vesna Rakonjac, direktorka Uprave za biomedicinu rekla je za RTS da rođenjem svi imamo pravo da postanemo donori, kao što zakon kaže, ukoliko izručito ne ostavimo pisani ili usmeni dokument da to ne želimo.



Ističe da poslednju reč daje porodica.



"Opredelili smo se za ovakav oblik zato što želimo da imamo izuzetan pijetet prema preminuloj osobi i poštovanje prema porodici i da ne ostavimo ni trunku sumnje da će moći da se manupuliše organima i da tu bude nešto što nije transparentno", kaže dr Rakonjac.



Kao kaže doktorka, svaka osoba treba da razgovara sa svojim članovima porodice i da se jasno definiše da li želi da bude donor ili ne želi.



Nakon smrti, porodica je ta koja će na osnovu želje preminule osobe i na osnovu svojih umnutrašnjih osećanja da da saglasnost ili da je ne da, rekla je direktoraka Uprave za biomedicinu.



"Na nama je da radimo sa porodicama, sa građanima da im objasnimo da je mnogo važno da budemo svi potencijalni donori, jer 20 puta je veća verovatnoća da će nam u životu zatrebati organ nego da taj organ nekom pokolonimo", istakla je ona.



Kako kaže, pokazalo se da je u odnosu na prethodni zakon, potpisivanje donor kartice iziskivalo veliki trošak koji nije doveo do adekvatnih rezultata.



"Registre nedavalaca organa nećemo imati, imaćemo inspektora u okviru Uprave za biomedicinu koji će kontrolisati sve zdravstvene ustanove koje se bave ovim poslovima, bilo da se radi o centrima za transplantaciju ili o donor bolnicama", zaključila je doktorka Rakonjac.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva