:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

189

Da li će pojeftiniti krediti za srpske privrednike

Pre nekoliko godina nelikvidnost i dugi rokovi plaćanja su stvarali problem firmama koje su bile zadužene kod banaka a posredno zbog neredovnih primanja i zaduženi radnici postajali su kreditno nesposobni.

Nenaplativi krediti, koji su do pre dve godine bili u proseku od 27 odsto za privredu i 8,8 odsto za stanovništvo, sada su prepolovljeni.

"Ovo što smo danas videli, ovih 5,2 odsto, jedan je dobar nagoveštaj da - ako se ova tendencija nastavi - privreda sada ima mogućnosti da krene u kreditiranje i nastavi taj novi investicioni ciklus", objašnjava Veroljub Dugalić, generalni sekrtar UBS.

U firmi "Don Don" novac za investicije od 10 miliona evra obezbedili su i iz skandinavskih penzionih fondova. Međutim, ističu da su Srbiji krediti pojeftinili i sada imaju istu cenu kao i u zemljama okruženja.

Uz poštovanje rokova plaćanja trgovaca za isporučenu robu prema dobavljačima, takođe smanjuje rizike od nenaplativih kredita.

"Što se tiče roka plaćanja, mogu reći da je tu sada prilično dobro stanje. Još uvek ima nekih iskakanja, ali mislim da su se generalno ti rokovi, barem sa velikim trgovačkim, sredili", smatra Aleš Mozetič, vlasnik pekare "Don Don".

Firma "Elios" je našla investitore i banke koje će finansirati gradnju vetroparkova vrednu gotovo 100 miliona evra. Za bankare je atraktivno i ulaganje u poljoprivredu zelenu ili energiju. Zašto ranije to nije bilo moguće?

"U Srbiji je došlo do poboljšanja investicionog ambijenta donošenjem zakona o energetici i uredbama koje regulišu obnovljive izvore energije, koje su dale bankailne ugovore o otkupu električne energije. To je bilo u junu prošle godine, ove godine su unapređeni, tako su banke zadovoljne uslovima koje je država dala", napominje Danijela Isailović iz firme "Elisio".

Ako se uzmu u obzir otpisani, reprogramirani ili prodati krediti koji su bankama olakšali rizik od gubitaka, to ih dodatno ohrabruje za kreditiranje. Prema mišljenju ekonomista, postoji prostor i za porast stanogradnje ali uz pažljivo investitranje.

"Postoje pretpostavke za veće dinamiziranje kreditne aktivnosti i za relativno veći udeo investicionih kredita privredi koji bi podstakli opštu ekonomsku aktivnost", navodi Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Srbija ne juri samo standard razvijenih zemalja već i veći nivo investicija i kredita jer tu postoji jasna paralela. Što više kredita, više je investicija, zaposlenosti potrošnje što onda doprinosi rastu ekonomije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva