:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 26, 2015   12:05

0

116

Da je Grčka štedela na vreme, ne bi bila tu gde je

Podsetivši da je Grčka smanjila sve plate i penzije za 40 odsto, kao i socijalna davanja, Vulin je naveo da je dobro što je Vlada Srbije na vreme uvela mere štednje i što nije čekala, kao prethodne vlasti, da "kriza dođe sama od sebe, već da idemo korak ispred nje".

"To su mere štednje koje moraju biti prihvaćene i od levice i od desnice. Levica traži i štednju i rad, ali kad počnete na vreme, kad radite ono što radi naša vlast, onda nećete doći u poziciju u kojoj se nalazi Grčka", rekao je Vulin.

Podsetivši da je vlada smanjila plate u javnom sektoru za 10 odsto i deo penzija, dok socijalna davanja nisu umanjena ni za dinar, Vulin je rekao da je to ono što levica traži - da se kriza ravnomerno raspodeli tako da najsiromašniji ne budu oštećeni, a da najbogatiji podnesu teret krize.

"To smo mi uradili - smanjili smo najviše zarade i najviše penzije, ali najniže penzije i lični dohotci su zaštićeni, baš kao što ni socijalna davanje nisu umanjena ni za dinar", rekao je ministar.

On je rekao da čvrsto veruje da svaka zemlja treba da traži svoj put i da se ne može primeniti univerzalni recept za ozdravljenje bilo koje zemlje.

"Ono što je dobro za Srbiju, ne mora biti dobro za Grčku i ono što je dobro za Grčku ne mora biti dobro za Srbiju. Mislim da će upravo EU izvući pouke iz izbornog rezultata i da će razumeti da za svaku zemlju mora da prilagođava konkrente mere kako bi ta zemlja ozdravila", rekao je Vulin.

Lider levičarske partije Siriza Aleksis Cipras pobedio je na izborima u Grčkoj i poručio je sinoć da Grčka ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mere štednje i da takozvana "trojka" odlazi u prošlost.

Vulin, koji je lider Pokreta socijalista, blisko sarađuje sa vođom Sirize, koji je u decembru bio i njegov gost u Beogradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva