:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2017   12:05

0

234

ÄŒuvari baštine na DVD-u

ÄŒije su pravoslavne crkve na Kosovu po svom poreklu i čije će biti u bliskoj budućnosti - tema je koja se provlači kroz svih osam polučasovnih epizoda i o kojoj govori više od dvadeset predstavnika različitih stručnih službi i institucija upućenih i zaduženih za ovu problematiku.

"Najznačajniji deo kulturne baštine na Kosovu su pravoslavni manastiri, a njihov značaj i lepotu prepoznao je i Unesko koji ih je na svoju listu uvrstio kao deo srpske kulturne baštine. Potezanjem pitanja članstva Kosova u Unesku, stvaraju se nove tenzije koje bi mogle da ugroze dijalog Beograda i Prištine", smatra autor ovog serijala Predrag Peđa Radonjić.

Serijal od osam epizoda producentske kuće "Srpsko slovo" govori o položaju srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji u periodu od 1999-2014. i brojnim problemima ovog najvrednijeg dela srpske kulturne baštine.

Dokumentarni serijal ’’Čuvari baštine’’ emitovan je na prvom programu RTS-a u leto 2015. godine, dok je RTRS isti materijal emitovala oko Božića 2016. godine.

Predrag Radonjić je za film „Čuvari baštine“, koji je sažetak prve četiri epizode iz ovog serijala, nagrađen za izuzetno obiman i složen pristup temi i predstavljanje, očuvanje kulturnog identiteta i baštine srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji na "Grafestu" 2014. godine.

Neke epizode, kao i film titlovan na engleski, emitovane su na više skupova i konferencija pred stručnom domaćom i stranom publikom koja je pokazala interesovanje za srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva