:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2018   09:06

0

127

Cucić: Srbija ništa ne gubi saradnjom sa Fronteksom


Vladimir Cucić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će od ovog sporazuma daleko više dobiti Fronteks, jer je iskustvo našeg Ministarstva unutrašnjih poslova nemerljivo u svim segmentima, što, ističe, pokazuju i rezultati. Fronteks je ovde prisutan već dve, tri godine i mislim da će ovime da se upotpuni njihov rad, rekao je Cucić. Parafiranje sporazuma sa Fronteksom, komesar za izbeglice u Srbiji ocenio je kao dobar i promišljeni potez MUP-a.



"Srbija ništa time ne gubi, naprotiv – nama odgovara, znajući naše mesto na ruti, da Frontes radi dobro i u Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj. Naša kuća je na sred puta i to će tako ostati", rekao je Cucić.



Naveo je da je nekoliko meseci unazad broj migranata koji uđu u našu zemlju isti kao u avgustu prošle godine.



"Imali smo izvesno smanjenje od maja do sredine jula, sada je to i dalje negde oko 4.200 ljudi u zemlji, i u centrima i van centara. Taj broj varira, ali u zadnje vreme nikada ih nije bilo manje od 4.300. Imate dve kategorije njih – one koji još čekaju da legalno uđu u EU, čekaju dve godine i kusur, jer je ulazak u Mađarsku izuzetno usporen, ali ne žele da na nelegalan način uđu. Imate i grupe koje nas ne dodiruju, prođu kroz Srbiju, ali ne traže našu asistenciju", rekao je Cucić.



Ističe da nema granice preko koje migranti ne idu.



"Sada se stvorila delta. Umesto nekadašnjeg jednog pravca, zbog tvrdog stava nekih od naših komšija, taj izlaz je rasut i vrlo maštovit", rekao je Cucić.



Ističe da je Komesarijat za izbeglice spreman za zimu i da ništa ne bi moglo da ih iznenadi. Vidim i da su najave na ruti takve da ne očekujemo dalji porast, rekao je Cucić i dodao da migranti prolaze i traže slabe tačke država koje su im na ruti. Slabih tačaka ima i uvek će se naći, ja sam srećan što Srbija nije ta slaba tačka i što neće biti slaba tačka, istakao je komesar za izbeglice.



Zajedno protiv krijumčara



Sporazum koji je Srbija parafirala sa Fronteksom znači da će stražari Evropske unije uskoro sa našim policajcima čuvati granice Srbije – pre svega od ilegalnih migranata i krijumčara.



Dopisnik RTS-a javlja da je svakim danom sve više onih koji žele da uđu u Mađarsku. Onih koji žele legalno da pređu granicu ima oko 50 u Prihvatnom centru u Subotici, ali su sve češći pokušaji i ilegalnih prelazaka – zbog čega dolazi do višesatnog čekanja za ulazak teretnih vozila u tu zemlju. Razlog je to što migranti često noću skidaju carinske plombe sa kamiona i skrivaju se među robom.



Među liderima EU nema sloge oko uloge Fronteksa u zaštiti evropskih granica, a, imajući u vidu stav premijera Viktora Orbana, malo je verovatno da će Mađarska svoje granice prepustiti evropolicajcima. Orban je u izjavi medijima rekao da su uradili odličan posao na mađarsko-srpskoj granici.



Dopisnica RTS-a javlja da je, na granicama sa Makedonijom i Bugarskom, od početka godine sprečeno više od 1.600 ilegalnih ulazaka, dok je prošle godine sprečeno 1.850. Registrovano je sedam krivičnih dela nedozvoljeni prelazak i krijumčarenje ljudi, od toga šest sa poznatim izvršiocem. Procesuirano je 10 osoba. Inače, ove godine je zabeleženo drastično smanjenje krijumčarenja u odnosu na period iz 2015. i 2016. godine.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva