:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2016   12:05

0

130

Čubrilović: RS će svoj rođendan slaviti 9. januara

Čubrilović je rekao da je nemoguće da bilo ko određuje nekom drugom datum rođenja ili datum koji će slaviti, kao što se dogodilo u ovom slučaju.

"Politički motiv koji se krije iza toga jeste da se pokaže da Republika Srpska nije postojala pre potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle pre 21. novembra 1995. todine.

Republika Srpska kao dan svog rođenja slavi onaj kada je donesena deklaracija o njenom osnivanju - 9. januara 1992. godine", objasnio je Čubrilović za zagrebački Večernji list.

Govoreći o davanju povelja Narodne skupštine Republike Srpske osobama kojima je suđeno ili se još sudi u Haškom tribunalu, Čubrilović je istakao da niko od njih nije odgovarao za ulogu koju su imali u osnivanju Narodne skupštine 1991. godine, za šta su im dodeljene istorije.

Na pitanje koliko su realne najave organizovanja novih referenduma u Republici Srpskoj, Čubrilović je rekao da je na to pitanje teško odgovoriti, jer se referendumi organizuju o raznim pitanjima, ali smatra da nije realno da Republika Srpska organizuje referendum o otcepljenju.

"To je medijska i politička manipulacija kojom se maše svaki put kada se spomene reč referendum", konstatovao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je naveo da je Narodna skupština Republike Srpske u poslednje dve godine najefikasniji parlament u BiH i parlament sa najnižim troškovima.

Kao glavne izazove koji će se pred Narodnom skupštinom naći u idućoj godini Čubrilović vidi teme koje su definisane u upitniku EU.

"Najviše vremena u idućoj godini zakonodavne vlasti u BiH potrošiće na usklađivanje našeg zakonodavstva sa evropskom praksom", rekao je Čubrilović, preneli su banjalučki mediji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva