:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2015   12:05

0

142

Crnadak: Odluka Ustavnog suda političke prirode

"Neko je hteo da napravi politički efekat i jedan efekat koji nema nikakve veze s pravnom pozadinom", rekao je on novinarima na Jahorini gde učestvuje na regionalnoj konferenciji pod nazivom "Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: dostignuća i perspektive".

Crnadak je naveo da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da Dan Republike Srpske koja je definisana, postoji i deluje u skladu sa Dejtonskim sporazumom, nije nikog ugrožavao.

"To je jedan sekularan praznik posvećen Republici Srpskoj i onome što predstavlja ljudima koji ovde žive. Ovo je jedna apsolutno neutemeljena odluka i hoće da uradi nešto sto je nemoguće uraditi - da ponišiti Republiku Srpsku i oduzme je od ljudi koji ovde žive, a to se ne može napraviti nikako, pa ni jednom ovakvom odlukom", kazao je on novinarima.

Ustavni sud BiH doneo je juče odluku da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i dao nalog Narodnoj skupštini Srpske da u roku od šest meseci od dostavljanja ove odluke usaglasi taj zakon sa Ustavom BiH.

Sud je usvojio zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske i utvrdio da član 3b ovog zakona nije u skladu sa Ustavom BiH u vezi sa Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Protokolom 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva