:

:

TV Most

clock

April 08, 2015   12:42

0

211

Crnadak: Kosovo ne možemo priznati

Šef bosansko-hercegovačke diplomatije ističe da su raspoloženi da učine život koliko je moguće normalnijim za ljude koji tamo žive, da učine komunikaciju u smislu putovanja i svaku drugu vrstu komunikacije lakšom za sve ljude, prenose "Nezavisne novine", pozivajući se na agenciju Anadolija.

"Međutim, sve ćemo to raditi pažljivo i u jednoj bliskoj komunikaciji sa Srbijom. Naša je želja da tu pratimo taj odnos. Uz uvažavanje stava Srbije učinićemo sve da život, onaj normalni, obični koji je van visoke politike za obične ljude, bude što normalniji", poručio je Crnadak.

Na odnose sa Kosovom ministar se osvrnuo i u razgovoru za portal Klix.ba, ne želeći da komentariše izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, koji je juče rekao da je BiH postala veća Srbija od same Srbije.

"Ne bih komentarisao izjavu koja poredi BiH i Srbiju u tom kontekstu. Najvažnije je da se u okviru onoga što je politički stav BiH i spoljnopolitički stav koji je utvrdilo Predsedništvo BiH, pronađu rešenja koja će pomoći građanima koji putuju i koji treba da ostvare veze i saradnju, da to mogu uraditi", kaže Crnadak.

Ministar je naglasio da tu ne treba da bude bilo kakvog zaoštravanja i ponovio da novi saziv Predsedništva BiH nije zauzimao nove stavove o pitanju Kosova, a Ministarstvo spoljnih poslova će svoju spoljnu politiku voditi u skladu s tim.

BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da u skladu s tim nema uspostavljene diplomatske odnose, a i svi drugi odnosi svedeni su na minimum, podseća portal i dodaje da se, uzimajući u obzir važnost regionalne saradnje i ekonomske razmene, postavlja pitanje da li će BiH postati subjekt koji doprinosi regionalnoj nestabilnosti.

Crnadak smatra da spoljna politika BiH ne doprinosi regionalnoj nestabilnosti, nego naprotiv - da BiH igra konstruktivnu ulogu.

"Nama su glavni prioriteti dobrosusedski odnosni i odnosi sa Srbijom su na izuzetno visokom nivou. U okviru tog odnosa trebamo da definišemo i naše poteze kada je u pitanju Kosovo, naravno uvažavajući i interese BiH koji su na prvom mestu. Zna se šta je spoljnopolitički stav BiH prema tom pitanju: nema priznavanja Kosova", jasan je Crnadak.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva