:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2018   19:02

0

190

Crna Gora preduzima mere za smanjene priliva migranata


Duško Marković je u intervjuu za austrijsku Orf televiziju rekao da je u prvih pet meseci registrovano 1.500 ilegalnih prelazaka u Crnu Goru, što je dosta više nego prethodne godine.


"Verujem da ćemo zajednički, radeći u regionu, uspeti da odgovorimo tom izazovu. Crna Gora ima poseban plan za tu situaciju, ima Operativni tim koji je stavljen u funkciju i nadam se da ćemo naći odgovarajuća rješenja" , rekao je Marković, prenosi CdM.me.


 


Marković je dodao i da su nedavno ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije dogovorili intenzivniju zajedničku kontrolu granice, kao i da Crna Gora intenzivno sarađuje sa Fronteksom i to u operativnim akcijama, ali i razmenom informacija i analiza rizika.


 


Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori postoji Centar za migrante, a pripremljene su i posebne lokacije za prihvat izbeglica, za slučaj da taj talas zahvati i Crnu Goru.


 


"Jačamo naše kapacitete, pokrenuli smo prema Evropskoj komisiji projekat sanacije jedne stare jugoslovenske karaule na granici sa Albanijom koja bi mogla biti migracioni prihvatni centar kako bismo stvari bolje kontrolisali. Preduzećemo sve kako ne bismo doživeli onaj veliki rizični talas koji se desio 2015. koji nije zahvatio Crnu Goru", reko je Marković.


 


On je dodao da je očito da se ruta menja.


 


"Sada se očigledno ruta menja, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i dalje prema Evropi. Radimo na svim poljima kako bismo odgovorili ovom izazovu i smanjili pritisak na granice Evropske unije", rekao je crnogorski premijer.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva