:

:

TV Most

clock

Avgust 26, 2015   12:05

0

151

Crna Gora potpisala granične sporazume saBiH i KiM

Sporazum su potpisali ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević, u prisustvu crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana ÄŒavića.

Svečanom potpisivanju je prisustvovao i predsednik Austrije Hajnc Fišer.

Dokumentom je praktično rešeno pitanje međudržavne granice BiH i Crne Gore.

Ovaj sporazum šalje posebnu poruku s obzirom na to da BiH ima nerešena pitanja granice sa Hrvatskom i Srbijom, rekao je nakon njegovog potpisivanja predsedavajući Predsedništva BiH Dragan ÄŒović.

„Šaljemo poruku da sami treba da rešavamo probleme sa granicama. Moramo mi pre svega otkloniti probleme u komunikaciji", poručio je ÄŒović istakavši da će brza ratifikacija tog sporazuma pospešiti dalju saradnju sa Crnom Gorom, te podstaći odgovornije pristupanje pregovorima sa Hrvatskom i Srbijom oko sličnih problema.

Predsednik Vujanović je istakao da postoji mnoštvo razloga za zadovoljstvo, te da je jedan od njih to što je ovo prvi sporazum o državnoj granici između zemalja bivše Jugoslavije.

On je podsetio da je proces dezintegracije doneo sukobe koji su odneli mnoge žrtve, doneo izbeglice i materijalna razaranja, a da su se konflikti vodili upravo oko granica.

„Bez međunarodnog posredovanja, dobrom voljom, dobrosusedskim odnosima i prijateljskim odnosom dve zemlje dogovorili smo sporazum koji poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i Crne Gore, kao i definiše saradnju zemalja", objasnio je Vujanović.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je sporazum potpisan u Beču pred samit o Zapadnom Balkanu, koji, kako je naglasio, treba da da novi impuls evropskim integracijama regiona.

Predsednik Fišer je istakao da je sporazum između BiH i Crne Gore važan korak o čemu svedoči činjenica da su njegovom potpisivanju prisustvovali predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik Crne Gore.

"Radujem se što je sporazum postignut, kao simbol spremnosti da se reše problemi putem dijaloga, na miran način", poručio je Fišer dodajući da ima velika očekivanja od bečkog samita.

Fišer je pozvao dva predsednika i parlamente dveju zemalja da što pre ratifikuju potpisani sporazum i dodao da bi bilo dobro ako bi ovaj dokument mogao što pre da se primeni.

„Sporazum pokazuje da je moguće rešiti probleme na miran način", naveo je austrijski predsednik.

Inače, potpisivanje graničnog sporazuma BiH i Crne Gore je ujedno uvod u dvodnevni samit o Zapadnom Balkanu koji se održava u Beču.

Samitu, pored domaćina, prisustvuju premijeri zemalja regiona, ministri spoljnih poslova i finansija, a sutra će im se pridružiti nemačka kancelarka Angela Merkel i evropska komesarka za proširenje Federika Mogerini, kao i komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Crna Gora i Kosovo u Beču potpisali sporazum o razgraničenju

Crna Gora i Kosovo potpisali su danas u Beču sporazum o razgraničenju. Dokument, kojim se formalno povlači linija razgraničenja potpisali su ministri inostranih poslova Crne Gore i Kosova Igor Lukšić i Hašim Tači, kao i ministri unutrašnjih poslova Raško Konjević i Skender Hiseni.

Potpisivanju sporazuma u Ministarstvu inostranih poslova Austrije u Beču prisustvovali su predsednici Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Vlade Kosova Isa Mustafa i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc.

Granica između Crne Gore i Kosova je ista koja je utvrđena ustavom nekadašnje SFRJ iz 1974. godine i duga je 80 kilometara.

Crnogorski ministar inostranih poslova Igor Lukšić ocenio je posle potpisivanja sporazuma sa Kosovom da taj akt neće poremetiti odnose Podgorice i Beograda.

Lukšić je ocenio da će razgraničenje olakšati život stanovništva u pograničnim područjima i izrazio očekivanje da će ga uskoro ratifikovati parlamenti dve države.

Potpisivanje je za prištinske medije potvrdio i savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova, Ardian Arifaj, koji je rekao da je sporazum potpisan na marginama Bečkog samita. "Mogu da potvrdim da je demarkacija potpisana i da je na snazi", rekao je Arifaj.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva